PREGOVORI U TOKU Evo šta su talibani tražili od Amerike!
EPA/STRINGER

Kako se navodi, ukoliko se odluka odobri, verovatno će podrazumevati i ponovno otvaranje američke ambasade u Kabulu koja je ranije prestala sa radom zbog evakuacije američkih diplomatskih službenika.

„Vašington post“ takođe navodi da SAD učestvuju u pregovorima o upravljanju aerodromom u Kabulu u budućnosti.

Kako je precizirano, u pregovorima učestvuju i privatne kompanije i regionalni partneri kao što su Turska i pokret „Taliban“ .

Međutim, kasnije se oglasila portparolka Bele kuće Džen Psaki koja je saopštila da SAD nameravaju da završe svoje diplomatsko prisustvo u Avganistanu do 31. avgusta, te da se planovi nisu izmenili.

- Ne predviđamo diplomatsko prisustvo u Avganistanu. Govorimo o koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima kako bi odredili dalji put za nastavak evakuacije državljana trećih zemalja, Avganistanaca sa vizama i američkih državljani koji još nisu otišli iz zemlje - istakla je Psaki.

Kako je objasnila, za stvaranje mogućnosti za dalju evakuaciju biće potrebno angažovati talibane.

Psaki je saopštila da će američki vojnici smanjiti evakuaciju civila iz Avganistana, jer moraju i sami da odu i izvezu opremu sa aerodroma u Kabulu.

- U narednih nekoliko dana doći će do smanjenja brojki - precizirala je portparolka.

Podsetimo, u prvoj polovini avgusta pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) krenuo je u ofanzivu na vladine snage u Avganistanu. Jedina provincija koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšir, severoistočno od Kabula.

Talibani su 15. avgusta ušli u Kabul, a dan kasnije su objavili da je rat u Avganistanu završen.

Talibani trenutno kontrolišu sve kopnene granične prelaze iz Avganistana.

Evakuacija stranog osoblja i Avganistanaca koji rade za inostrane misije vrši se preko jedinog aerodroma u Kabulu koji drži vojska Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a. Talibani su saopštili da ne nameravaju da Amerikancima produže vreme za evakuaciju američkih građana nakon 31. avgusta.

U području aerodroma u Kabulu juče je odjeknula serija eksplozija. Prema izveštajima medija, broj poginulih popeo se na 170, a ranjeno je 1338. U redovima američkih snaga život je izgubilo 13 marinaca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading