UPOZORENJE VELIKE BRITANIJE Uskoro ćete biti napadnuti!
EPA/STRINGER

Napad na aerodromu u Kabulu mogao bi se dogoditi u narednih nekoliko sati, izjavio je britanski ministar odbrane Džejm Hipi.

- Za nedelju dana obaveštajci su se uverili da će aerodrom neminovno biti napadnut - rekao je Hipi za "Skaj njuz".

Na pitanje da li bi do napada moglo doći u roku od nekoliko sati, ministar je odgovorio potvrdno.

Prema njegovim rečima, pripadnici Islamske države svesni su da se zbog evakuacije koja se uskoro završava sve više ljudi koncentriše na aerodromu, što im „daje mogućnost da učine nešto što može izgledati neverovatno“. Ministar je dodao da Velika Britanija nema trupe na terenu koje bi pronašle i uklonile pretnju.

Ranije je britansko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo svojim građaniima da ne putuju na međunarodni aerodrom u Kabulu, a onima koji se već nalaze u zoni aerodroma da pronađu drugo bezbedno mesto.

Zbog moguće pretnje od napad na aerodrom, Belgija je prekinula evakuaciju iz Avganistana, dok će Holandija u toku dana izršiti poslednje evakuacione letove iz Kabula.

U prvim danima avgusta, talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Prema rečima predsednika ruske sekcije Međunarodne policijske asocijacije Jurija Ždanova, talibani su dobili pristup nekolicini stotina oklopnih transportera, oko 70 borbenih helikoptera, milionima streljačkog naoružanja i skoro milijardu municije.

Jedina oblast koju ne kontrolišu talibani je provincija Pandžšir severoistočno od Kabula, jedan od najmanjih regiona u zemlji po površini i broju stanovnika.

Pripadnici Talibana su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. U noći 16. avgusta predstavnik talibanske političke kancelarije Muhamed Naim izjavio je da je rat u Avganistanu završen, a oblik vladavine u državi će uskoro biti utvrđen.

Talibani trenutno kontrolišu sve kopnene granične prelaze iz Avganistana. Evakuacija stranog osoblja i Avganistanaca koji rade za inostrane misije vrši se preko jedinog aerodroma u Kabulu koji drži vojska Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a. Talibani su saopštili da ne nameravaju da Amerikancima produže vreme za evakuaciju američkih građana nakon 31. avgusta.
 

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading