MOGUĆ RAT U AVGANISTANU Ahmad Masud preti talibanima pokretom orpora
Tanjug

Ahmad Masud, lider poslednjeg velikog afganistanskog pokreta otpora protiv talibana, danas je izrazio nadu da će sa talibanima imati priliku da održi mirne razgovore, ali je i naglasio da su njegove snage spremne za borbu ukoliko to bude potrebno.

"Želimo da talibani shvate da su pregovori jedini put", izjavio je Masud u telefonskom razgovoru za Rojters.

On se oglasio iz svog uporišta u planinskoj oblasti Pandžšir severozapadno od Kabula, gde je okupio ostatke jedinica regularne vojske i specijalnih snaga, kao i jedinice lokalnih oružanih frakcija

„Mi ne želimo da izbije rat. Međutim, ako talibanske snage, koje su se do sada držale dalje od Pandžšira pokušaju da izvrše invaziju, mi smo spremnu za borbu jer želimo da se branimo, želimo da se borimo protiv svakog totalitarnog režima. Celu zemlju branimo u jednoj pokrajini", predočio je Masud, sin Ahmada Šaha Masuda, jednog od glavnih vođa avganistanskog antisovjetskog otpora 1980-ih.

On je pozvao na formiranje široke vlade u Kabulu koja bi predstavljala sve različite etničke grupe iz Avganistana i poručio da međunarodna zajednica ne bi trebalo da prizna "totalitarni režim".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading