SASTALI SE VLADIMIR PUTIN I ANGELA MERKEL Veliki dogovor Rusije i Nemačke koji menja sudbinu Evrope
Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je na početku razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Kremlju izrazio uverenje da njena poseta Moskvi neće biti samo oproštajna, već i sadržajna u poslovnom smislu.

"Održavamo stalni kontakt telefonom, ali ima mnogo pitanja o kojima treba razgovarati oči u oči. Siguran sam da ovo neće biti samo vaša oproštajna poseta nakon što ste odlučili da se ne kandidujete za novi mandat, već i poseta ispunjena ozbiljnim poslovnim sadržajem", rekao je Putin gošći.

On je istakao da Nemačka ostaje jedan od glavnih ekonomskih partnera Rusije u Evropi i svetu, prenosi Tas s.


Ocenio je da je rad rusko-nemačkih bilateralnih mehanizama, grupa i Foruma, kao što je Godina Nemačke u Rusiji, posvećen ekonomskom razvoju.

Kako je ranije najavljeno iz Kremlja, dvoje lidera će razgovarati o stanju i budućnosti bilateralne saradnje u raznim sferama kao i o brojnim gorućim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Nastavak saradnje

Nemačka namerava da nastavi da održava kontakte sa Rusijom, uprkos postojećim razlikama, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel uoči razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju.

"Uprkos činjenici da imamo različita mišljenja, dobro je što razgovaramo jedni s drugima. Nameravamo da nastavimo da održavamo kontakte i međusobno razgovaramo", rekla je Merkel, prenosi Tas s.

Kancelarka je podsetila da njena poseta pada na 80. godišnjicu napada nacističke Nemačke na ŠSR.

"Mora se reći da je pre 80 godina nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez, a povodom ove godišnjice upravo sam položila venac na Grob neznanog junaka", rekla je Merkel.

Napomenula je da Rusija i Nemačka "imaju o čemu da razgovaraju", a među temama su, prema njenim rečima, kriza u Avganistanu, trgovinski odnosi i pitanja bilateralne saradnje.

Dodala je da će u razgovoru biti i reči i o civilnom društvu i neprofitnim organizacijama.

Poseta Angele Merkel Rusiji je oproštajna u statusu nemačke kancelarke, s obzirom na to da se neće kandidovati za tu funkciju na parlamentarnim izborima 26. septembra.

Merkel će 22. avgusta otputovati u posetu Ukrajini, tokom koje će joj ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uručiti Orden slobode, najviše priznanje te zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Merka Posao

21.08.2021 04:33

Angela postaje ruskinja, Putin joj daje drzavljanstvo.