RUSKI PUKOVNIK OGOLIO SAD: Bekstvo Amerikanaca iz Avganistana je zamka?
Foto: Ilustracija

Vojna oprema koju je američka vojska ostavila u Avganistanu poslužiće kao novo oružje za talibane i kasnije za širenje terorizma u regionu, tvrdi on.

Prema Viktoru Baranecu, Rusiji i Kini nije potrebno američko oružje, jer je po svim tehničkim pokazateljima mnogo inferiornije od ruskog.

RUSKI PUKOVNIK OGOLIO SAD: Bekstvo Amerikanaca iz Avganistana je zamka?

EPA/STRINGER

 

- Ruski i kineski helikopteri su po mnogo čemu superiorniji od onih crnih jastrebova, koji su ostali​ talibanima - rekao je Baranec.

Rusiji nije potrebno proučavanje američke tehnologije iz razloga što je "ruska obaveštajna služba odavno proučavala taktiku i tehničke karakteristike ovog oružja".

Baranec smatra da je značajan argument u prilog superiornosti domaćeg naoružanja to što su same SAD kupile ruske helikoptere za svoju vojsku:

Prema rečima pukovnika u penziji, talibani su dobili oko 30 Black Hawk helikoptera i više od stotinu helikoptera Mi-17, nekada kupljenih američkim novcem. 

RUSKI PUKOVNIK OGOLIO SAD: Bekstvo Amerikanaca iz Avganistana je zamka?

EPA

 

Baranec upozorava da je povlačenje američkih trupa iz Avganistana zamka, a napuštena vojna oprema namerno je ostavljena teroristima da povećaju svoju borbenu sposobnost.

- Ovo je zamka koju su nam Amerikanci pripremili. Namerno su napustili ovu opremu. Postoji na desetine aviona i helikoptera, stotine drugog naoružanja, a talibani sada imaju onu vrstu vojne opreme koju ima moćna moderna vojska i Amerikanci su učinili sve da talibani sa tehničke tačke gledišta budu naoružani - rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading