SPECIJALNI AMERIČKI AVION NADLEĆE AVGANISTAN Svet u strahu od onog što sledi...
Foto: Printscreen/Twitter

Specijalni američki avion koji nadleće Avganistan ima zadatak da izviđa i prati sve radio komunikacije, budući da je nakon haosa koji je nastao posle pada Kabula u ruke talibana, najveći aerodrom u Avganistanu ostao bez pomoći kontrolora letova.

Sada specijalna američka letelica prati sve radio komunikacija, ali i telefonske razgovora talibana, pripradnika islamske države, Al Kaide i ostalih džihadističkih grupa.

Takođe, vlast u Avganistanu koju su nakon povlačenja međunarodnih trupa na čelu sa SAD praktično "samleli" talibani još uvek nije uspostavljena i niko ne zna šta će se dalje događati.

Lideri talibana obratili su se javnosti i tom prilikom izneli brojna obećanja, poput toga da će amnestirati sve "izdajnike", da se neće svetiti, da žene mogu biti u strukturama vlasti, da devojčice mogu u školu...Ali, problem je u tome što brojni stručnjaci šalju poruku: "Nemojte da vas talibani zavaraju".

Talibani spremni da zaštite pristup aerodromu u Kabulu

Talibani su spremni da dozvole civilima koje Amerikanci evakuišu bezbedan pristup aerodromu u Kabulu, izjavio je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Hiljade Amerikanaca koji žive u Avganistanu i Avganistanaca koji su sarađivali sa zapadnjacima žele da napuste zemlju u strahu od odmazde talibana, ali im je blokiran pristup aerodromu u oblasti koje kontrolišu pobunjenici.

Do sada evakuisano više od 2.200 civila

Do sada je iz Avganistana vojnim avionima evakuisano više od 2.200 diplomata i ostalih civila, rekao je danas Rojtersu neimenovani zapadni bezbednosni zvaničnik.

"Nastavljamo vrlo brzim tempom, zasad nema logističkih propusta i do sada smo uspeli da evakuišemo nešto više od 2.200 diplomatskog osoblja, stranih pripadnika obezbeđenja i Avganistanaca koji su radili za ambasade", rekao je izvor britanske agencije.

Prema njegovim rečima, još nije poznato kada će ponov početi da se obavljaju civilni letove.

Bajden i Džonson o Avganistanu

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je u utorak sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom o situaciji u Avganistanu.

Dvojica lidera su se dogovorila da se sledeće nedelje održi video sastanak lidera zemalja članica G7 na kome će biti razmatrane moguće zajedničke strategije i pristupi situaciji u Avganistanu, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading