Džonson i Bajden o avganistanskoj krizi
EPA/Olivier Matthys

Dvojica lidera su se dogovorila da se sledeće nedelje održi video-sastanak lidera zemalja članica G7 na kome će biti razmatrane moguće zajedničke strategije i pristupi situaciji u Avganistanu, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Bajden i Džonson saglasili su se da je potreban nastavak bliske koordinacije među saveznicima i demokratskim partnerima o politici prema Avganistana u budućnosti.

Tokom razgovora bilo je reči o načinu na koji međunarodna zajednica može da obezbedi humanitarnu pomoć i podršku izbeglicama i drugim ugroženim društvenim grupama u Avganistanu, navodi se u saopštenju Bele kuće.

SAD i zapadni saveznici nastavili su danas evakuaciju diplomata i civila iz Kabula, dan nakon što su svetski mediji izveštavali o haosu i potpunoj pometnji na kabulskom aerodromu.

EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

 

Strane sile procenjuju kako da odgovore na promenu situacije na terenu nakon što su avganistanske snage nestale za samo nekoliko dana pred naletom talibana.

Portparol Dauning strita potvrdio je da je premijer Džonson u razgovoru sa Bajdenom istakao koliko je značajno da se ne ugroze dostignuća ostvarena u Avganistanu u poslednjih 20 godina.

Komentari (0)

Loading