BIĆE SVE VRELIJE Apsolutni temperaturni rekord oboren u Španiji i nije kraj
Foto: Shutterstock/ sun ok

Vreli talas koji je u subotu pogodio Španiju rezultirao je obaranjem apsolutnog temperaturnog rekorda u ovoj zemlji, sa 47,4 stepena Celzijusa.

Ta temperatura izmerena je u gradu Montor u južnoj provinciji Kordoba, objavila je u nedelju državna meteorološka agencija (AEMET).

"Ovo je najviša temperatura ikada zabeležena u Španiji", rekao je u nedelju portparol AEMET -a Ruben del Campo, napominjući da se radi o privremenim podacima, koji će biti potvrđeni u narednim danima.

Temperatura, koja je zabeležena u subotu u 17 sati po lokalnom vremenu, veća je od prethodnog rekorda zabeleženog na istom mestu 13. jula 2017. Nedugo zatim na aerodromu Kordoba zabeleženo je 46,9 stepeni Celzijusa.

Vreli talas koji je pogodio Španiju nastavlja se ove nedelje sa temperaturama u nekoliko provincija koje prelaze 45 stepeni Celzijusa.

Španska meteorološka agencija ističe da su takve temperature mnogo više od uobičajenih sezonskih normi i da su rezultat talasa veoma vrućeg vazduha iz severne Afrike, piše index.hr.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading