ZAR NIŠTA NISU NAUČILI U VIJETNAMU!? Bajden izjavio da "nećemo gledati kako helikopterima evakuišu zvaničnike sa krova ambasada u Kabulu", desilo se upravo to!
Printscreen/Twitter

- Za sada imamo manji broj ljudi koji odlazi, a većina osoblja je spremna za odlazak. Ipak, ambasada nastavlja da funkcioniše - rekao je jedan američki zvaničnik koji nije želeo da otkrije svoj identitet, prenosi Rojters.

Ambasada SAD obavestila je juče svoje osoblje da im na raspolaganju stoje spalionice u kojima mogu da unište osetljive materijale, bilo da su u papirnom ili elektronskom obliku. To se čini da bi se "smanjila količina osetljivog materijala" u zgradi ambasade, navodi se u uputstvu u koje je Rojters imao uvid.

Neimenovani zvaničnik NATO-a je rekao da je nekoliko predstavnika EU prebačeno na bezbednu lokaciju u Kabulu. CNN je izvestio da će u naredna 72 sata biti evakuisano osoblje iz ambasade u Kabulu.

U međuvremenu, američki predsednik Džo Bajden potvrdio je sinoć da je delegacija SAD na pregovorima u Dohi u kojima su učestvovali predstavnici avganistanske vlade i talibana upozorila pobunjenike da će na svaku akciju u kojoj se rizikuju životi američkog osoblja uslediti brz i jak vojni odgovor.

U izjavi nakon razgovora sa zvaničnicima sistema američke nacionalne bezbednosti, Bajden je rekao da je poslao 5.000 vojnika u Avganistan, kako bi se omogućilo bezbedno povlačenje američkog osoblja i Avganistanaca koji su pomagali SAD tokom misije, kao osoba koje su u "posebnom riziku od talibana", preneo je ranije AP.

Iako je Bajden odbacio navode da se dešava repriza vijetnamskog debakla, kada su u Sajgonu helikopterima evakuisani Amerikanci sa krova ambasade, taj scenario opet gledamo, ovaj put u Kabulu.

- Nema šanse da ćete videti situaciju zbog koje bi ljude evakuisali helikopterima sa krovova ambasade u Kabulu. Talibani nisu vojska Severnog Vijetnama. Oni se ni izdaleka ne mogu porediti u pogledu sposobnosti - rekao je Bajden u julu i odbacio paralelu između Kabula i Sajgona.

Samo mesec dana kasnije stvarnost ga je demantovala. Avganistanska vojska se u roku od nekoliko nekoliko nedelja raspala pred munjevitom ofanzivom talibana, na opšte zaprepašćenje sveta jer - zar nisu Amerikanci zadnjih 20 godina obučavali vladine snage da se same nose sa talibanskom pretnjom?

 

Nakon munjevitog kretanja prema Kabulu, talibani su naredili svojim borcima da se uzdrže od nasilja, dozvole bezbedan prolazi svima koji to žele i zatražili su od žena da se sklone u zaštićene oblasti.

Talibani su u međuvremenu saopštili da kontrolišu celu teritoriju Avganistana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading