SPOMENKO JE IZ KLUPE OTIŠAO NA RATIŠTE Najmlađi odlikovani borac Vojske RS poginuo je sa 14 godina, tukli su ga mecima, a on je govorio nešto što se ne zaboravlja!(VIDEO)
Printscreen

Najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, Spomenko Gostić, rođen je na današnji dan 1978. godine.

Dečak, koji je ušao u istoriju, poginuo je sa samo 14 godina, pišu Novosti.

U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren narod se povukao iz Jovića, a Spomenko Gostić je sa nekoliko vojnika ostao da brani selo. U martu 1993. godine, u granatiranju položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Spomenko je teško ranjen. Preminuo je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.

Junak Spomenko rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju. Osnovnu školu pohađao je u Maglaju, ali je zbog izbijanja ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini nije završio.

Početkom rata živeo je sa majkom Milenom u selu Jovići u blizini Maglaja. Majka mu je umrla u aprilu 1992. godine. Nesrećni dečak ostao je da živi sa bakom.

Nekoliko meseci kasnije zadesila ga je nova tragedija. Izgubio je svoju baku u septembru 1992. godine.

Hrabri Spomenko je govorio “dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde” kad je dobio mogućnost da izađe iz ratnog užasa i svoj mladi život nastavi u Parizu.

Nažalost, nije dočekao da se vrati u svoj Maglaj…

Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading