ŠUT U ZADNJICU! Rusija proterala novinarku koja je radila protiv države!
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ruski informativni TV kanal "Rusija 24" javio je sinoć da dopisnica Bi-Bi-Sija Sara Rejnsford mora da napusti zemlju do kraja meseca, pre nego što joj istekne viza. Naveo je da odluka ruskog Ministarstva spoljnih poslova predstavlja odmazdu zbog odluke Velike Britanije da odbije zahteve za vize ruskim novinarima.

"Ovo nije neuspela obnova moje vize, iako tehnički to tako izgleda, ja sam proterana i rekli su mi da ne mogu nikad više da se vratim", rekla je Rejnsford za Bi-Bi-Si i dodala da je "jako tužna" što mora tako naglo da napusti zemju, u kojoj je provela gotovo trećinu svog života i čiji jezik govori".

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povezala je odluku Moskve sa "poniženjima sa vizama koje je London nametnuo ruskim dopisnicima u Velikoj Britaniji".

 

Sara Rejnsford je rekla da su joj kao objašnjenje naveli slučaj ruskog novinara čija viza nije produžena pre dve godine, kao i britanske sankcije prema Rusima zbog kršenja ljudskih prava u Čečeniji i zbog korupcije.

Ruske vlasti neprestano javno kritikuju sadržaje zapadnih medija o Rusiji i redovno osuđuju članke i reportaže koje se smatraju da su protiv Rusije. Ali proterivanje novinara je retko.

"Ja sam rekla osobi koja mi je prenela tu informaciju da nisam neprijatelj i da činim najbolje što mogu za zemlju", rekla je Sara Rejnsford.

"Uklanja se iz zemlje neko ko govori direktno Rusima, ko pokušava da objasni Rusiju. Ali u stvarnosti oni ne žele takve osobe ovde", ocenila je ona.

Rekla je da su strani novinari do sada bili "zaštićeni" od rastuće represije koja se u Rusiji primenjuje na nezavisne medije.

"To je jasan znak da su se stvari promenile, ali to predstavlja i zaokret u odnosima između Rusije i spoljnog sveta", rekla je ona.

Bi-Bi-Si je sinoć potvrdio da je njihova dopisnica proterana i osudio direktni napad na slobodu medija, tražeći od Moskve da promeni odluku.

Komentari (0)

Loading