POLITIČKI DINAMIT  Nemačka kancelarka pozvala "na raport" Šmita i Incka
EPA/ KENZO TRIBOUILLARD

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće u sredu s Kristijanom Šmitom, novim visokim predstavnikom (OHR) u BiH i njegovim prethodnikom Valentinom Inckom, a kako "Nezavisne novine" nezvanično saznaju, tema razgovora biće saradnja Nemačke s visokim predstavnikom i budućnost OHR-a.

Banjalučki list dodaje da, međutim, njegovi izvori nisu želeli da preciziraju da li OHR uživa podršku Berlina.

Iz pres-službe Merkelove za "Nezavisne novine" zvanično je potvrđeno da će sastanak biti održan i da je termin sastanaka najavljen sedmicu pre susreta, što je, kako je navedeno, uobičajena praksa.

Kako je nezvanično rečeno "Nezavisnim", tema razgovora biće evropski put BiH i predstojeće reforme za ispunjavanje 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

POLITIČKI DINAMIT  Nemačka kancelarka pozvala

Foto: Printscreen

 

 

Na pitanje da li je sastanak organizovan zbog blokada i odbijanja Republike Srpske da sarađuje sa Šmitom, odgovoreno je kratko da je reč o sastanku koji je ranije planiran.

Zvanično, na stranici kancelarke Merkel saopšteno je da će kancelarka pozdraviti visokog predstavnika i njegovog prethodnika u svom kabinetu, navode "Nezavisne".

- Šmit je 1. avgusta preuzeo ovu međunarodnu funkciju punu odgovornosti uz podršku Savezne vlade (Nemačke). U središtu razgovora biće stanje u BiH, posebno kada je reč o predstojećim reformama u vezi s približavanjem EU - saopšteno je.

Predstavnici Republike Srpske odbijaju da se sastanu s novim visokim predstavnikom u BiH Šmitom i tvrde da njegov izbor nije legalan i legitiman, pošto nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

14.08.2021 14:37

Da li to Angela Merkel hoće da komanduje Šmitu šta da radi, jer njegov izbor nije legalan i legitiman, pošto nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN!!!!. Sramota, mislili smo da je to prošlost, a sada, Amerika i Nemačka hoće da budu gospodari Evropom i svetom!!!!. Pa to je Hitler radio!!!!.