VATRENA STIHIJA KRENULA KA ''VEČNOM GRADU'' Naređena hitna evakuacija naselja kod Rima
Foto: Youtube/Printscreen

Stanovnici iz manjih naselja, na oko 40 kilometara istočno od Rima, danas su evakuisani zbog požara koji je izbio u trenutku kada se prestonica Italije suočava sa temperaturom od oko 37 stepeni Celzijusa.

Delovi južne Italije poslednjih nedelja ugroženi su požarima, a vatra je gorela u šumama u Kalabriji, kao i na ostrvima Sicilija i Sardinija.

U sredu je na jugoistoku Sicilije temperatura dostigla skoro 49 Celzijusa, što je najviša temperatura ikada zabeležena u Evropi, prenosi Rojters.

Vatra se sada izmešta prema severu i tokom noći je 25 porodica evakuisano iz svojih domova dok su se požari širili prirodnim rezervatom Monte Katiljo, u blizini rimskog predgrađa Tivoli,a i 30 štićenika doma za nezbrinutu decu takođe je preventivno evakuisano zbog požara, potvrđeno je iz vatrogasne službe.

Kako se navodi, šumski požari izbili su takođe tokom noći i u blizini grada Otranto, u jugoistočnoj Italiji, gde je obližnje primorsko letovalište evakuisano zbog dima, a priobalni put južno od Otranta zatvoren je za saobraćaj.

Premijer Mario Dragi obećao je juče finansijsku pomoć zajednicama pogođenim požarima, i plan akcije za obnovu uništenih šumskih područja kao i napore na povećanju sposobnosti Italije da odgovori na prirodne katastrofe koje najviše ugrožavaju seoske sredine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading