MICOTAKIS  O EKOLOŠKOJ KATASTROFI Uspeli smo da spasemo živote, ali smo izgubili šume i imovinu!
Tanjug/Ap

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao je novinarima da su životi spašeni od vatrene stihije koja danima besni Grčkom, odnoseći imovinu i šume. On je opisao požare kao "najveću ekološku katastrofu u poslednjih nekoliko decenija".

Precizirao je da su se vlasti svakodnevno suočavale sa oko 100 aktivnih požara i da se situacija, srećom, znatno popravila, budući da je većina velikih požara oslabila u intenzitetu.

Požari su izbili usled najintenzivnijeg i najdužeg toplotnog talasa koji je zahvatio Grčku u poslednjih 30 godina. Stotine šumskih požara izbilo je širom zemlje.

Najmanje 1.300 domova je oštećeno, od čega je bar 300 totalno uništeno u požarima koji besne u Grčkoj u prethodnih devet dana i koji su uništili 84.500 hektara zemlje.

Najveći požar izbio je 3. avgusta na Eviji, drugom najvećem grčkom ostrvu. Više od 50.900 hektara oštećeno je na severu ostrva. Čitave planine borove šume su spržene, kao i plantaže maslina i smokava, vinogradi.

Stotine vatrogasaca, zajedno sa avionima, helikopterima i vozilima, doputovalo je iz evropskih i bliskoistočnih zemalja da pruže pomoć grčkim kolegama. Među njima su i vatrogasci-spasioci i pripadnici Helikopterske jedinice MUP Srbije.

MICOTAKIS  O EKOLOŠKOJ KATASTROFI Uspeli smo da spasemo živote, ali smo izgubili šume i imovinu!

MUP

 

 

Pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Niša, Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Kikinde, Jagodine, Kruševca i Kraljeva angažovani su danonoćno na gašenju požara na severnom delu ostrva Evija, zajedno s pripadnicima Helikopterske jedinice.

Tri helokopetra MUP Srbije sa 14 pripadnika Helikopterske jedinice koji su poslednja tri dana učestvovali u gašenju požara na grčkom ostrvu Eviji dobili su juče oko 15.30 naređenje da polete ka Peloponezu, gde bukti novi požar, izjavio je komandant jedinice Nenad Nedić. Nedić je rekao da je požar na severoistočnom delu Evije stavljen pod kontrolu i da su naši piloti u poslednja tri dana imali 81 nalet i izbacili više od 100 tona vode.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading