EPARHIJE SPC U CRNOJ GORI PONOVO META PROGONA Antisrpska politika u pokušaju obaranja uverenja koje je izdao bivši ministar Leposavić: "Nema dokaza da srpske crkve postoje vekovima"
Tanjug/Zoran Žestić

Zbog uverenja koja je kao nekadašnji šef ovog resora potpisao Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj u postupku upisa u državni registar verskih zajednica, u kojima je konstatovana ova notorna činjenica, protiv njega je najavljena krivična prijava. Sastavni deo obračuna je i vršenje pritiska na Vladu Crne Gore da Leposavićeva akta koja se tiču priznanja istorijskog kontinuiteta SPC - stavi van snage.

Iza ove inicijative formalno stoji advokat Nikola Belada, jedan od osnivača organizacija Crnogorski zbor i poznati zastupnik antisrpske politike. Na navodnu neutemeljenost dokumenata sa Leposavićevim potpisom u javnosti je upozorila Građanska inicijativa "21. maj", u kojoj je Belada član Saveta. Preko dnevne štampe, poznate takođe po politici montenegrinstva, kabinetu Zdravka Krivokapića upućeno je javno pitanje šta će biti sa aktima koje je potpisao razrešeni ministar.

- Bez ijednog materijalnog dokaza, na osnovu tvrdnji podnosilaca zahteva Mitropoliji i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj Leposavić je priznao postojanje od 1220. godine. Državni organ je bez provere i materijalnih dokaza bespogovorno izdao ova uverenja - tvrdi Belada i najavljuje krivične prijave protiv bivšeg ministra, ukoliko se, kako kaže, nezakonita, rešenja ne ukinu.

 

Ovom inicijativom eparhije SPC u Crnoj Gori ponovo postaju meta progona, a pravi cilj ove akcije je pokušaj poništavanja efekata promenjenog zakona o slobodi veroispovesti i upisa u državnu evidenciju crkava i verskih zajednica. U krugovima crnogorskih ekstremista već decenijama se plasiraju podmetanja i falsifikati, kako bi se dokazalo da SPC nema istorijski kontinuitet u Crnoj Gori, već da je do svojih hramova i dobara došla navodnom uzurpacijom 1918. godine.

Bivši ministar Vladimir Leposavić ističe da u dokumentima koja su, posle njegove smene, izašli iz Ministarstva pravde i objavljeni u štampi, nema ničeg spornog. Potpisao ih je, kako kaže, sa velikim zadovoljstvom, na osnovu urednih prijava i u skladu sa važećim zakonom.

- Iste prijave i dopise je u više navrata prethodnom režimu slao blaženopočivši mitropolit Amfilohije. One su ignorisane zbog istorijata Crkve koji je on uvek navodio detaljno i jasno. Vreme nastanka verskih objekata SPC je ne samo istorijska, već i arheološka činjenica koju je kodifikovao i Unesko. Sa tim činjenicama ja nisam, niti bih ikada polemisao. Isto važi i za pravo crkava i verskih zajednica da autonomno uređuju svoja unutrašnja pitanja - kaže Leposavić.

On podseća da je bila suština borbe protiv starog, nametnutog zakona, jer se njime želelo prekidanje kontinuiteta, a time i subjektiviteta SPC u Crnoj Gori, na čijoj današnjoj teritoriji je ona i nastajala.

U novom talasu pokušaja krivotvorenja Belada i njegovi istomišljenici, po staroj matrici fragmentarnog pristupa činjenicama, tvrde da država Srbija priznaje pravni subjektivitet Srpskoj pravoslavnoj crkvi, samo od 1836. godine, pri čemu se ignorišu različiti istorijski tokovi i okolnosti u kojima je živela pravoslavna crkva u Srbiji, Crnoj Gori i drugim delovima svog kanonskog prostora.

Leposavić je tokom svog kratkog mandata preduzeo i mere kako bi se konačno stavila tačka za manipulacije koje se tiču statusa SPC u Crnoj Gori, ali i drugih verskih zajednica.

- Kada sam preuzeo ministarstvo, video sam da su knjige o verskim zajednicama vođene običnom olovkom, što je omogućavalo bezgraničnu manipulaciju. To smo promenili i krenuli u dodatno podizanje pravne sigurnosti za sve verske zajednice sačinjavanjem paralelnih notarskih zapisa o svakom evidencionom listu koji se vodi u ministarstvu. Taj i drugi naši poslovi preduzeti u jednakom interesu svih građana su nažalost prekinuti - kaže bivši ministar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading