SATELITSKI SNIMCI POKAZALI RAZMERE UŽASA Vatrena stihija u Grčkoj guta sve pred sobom, vatrogasci se bore da stave požare pod kontrolu!
Tanjug/Ap

Satelitski snimci požara u Grčkoj prikazuju razmeru katastrofalne vatrene stihije koja uhištava sve pred sobom.

 

Oko 200 srpskih turista evakuisano je iz mesta Pefki u banju Edipsos, na drugom delu ostrva Evija, na kom je bilo između 800 i hiljadu naših turista, a polovina je već napustila ostrvo, javlja RTS.

Požar na Eviji još uvek nije pod kontrolom vatrogasaca, a hitne službe širom zemlje i dalje se žestoko bore sa više od deset požara, preneo je "Jutarnji list".

Prema izveštajima grčke državne televizije vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspevaju da se izbore s požarom koji besni u gradu Pefki.

Volonteri prevoze starije građane brodićima na sigurno.

Gust dim prekriva čitavu regiju, dok jugoistočni vetar raspiruje vatru prema severnome delu drugog po veličini grčkog ostrva, a velika većina građana je evakuisana.

 

Prema procenama lokalnog zvaničnika oblasti Mani na Peloponezu, šumski požari uništili su oko 70 odsto regije, preneo je juče „Katimerini“.

- To je katastrofa biblijskih razmera. Reč je o skoro tri četvrtine opštine - izjavila je za ERT zamenik gradonačelnika istočnog Manija, Eleni Drakulaku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Sektor za vanredne situacije uputili su u nedelju posebnu jedinicu od 37 pripadnika sa 14 vozila i tri helikoptera u Grčku da pomognu kolegama i građanima na ostrvu Evija u borbi protiv vatrene stihije. Oni su kasno sinoć stigli u Grčku.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis zahvalio je svim zemljama koje su uputile pomoć njegovoj zemlji u borbi protiv požara.

 

Komentari (0)

Loading