"VI STE KRIVI ZA UBISTVA!" Vlada Meksika udarila na Ameriku, podneta zvanična tužba!
Printscreen

Tužbu protiv kompanija Smit&Wesson, Barrett Firearms, Colt's Manufacturing Company, Glock i Ruger podneli su sudu u Masačusetsu, piše Gardijan. MN: Ozbiljan proces

Kako je Marcelo Ebrard, ministar spoljnih poslova Meksika, najavio, vlada te zemlje smatra da ovi oružari podilaze ukusu meksičkih narko-kartela i da zavise od ilegalnog tržišta.

- Vodićemo ozbiljan proces i pobedićemo na suđenju, pa ćemo tako uspeti drastično da smanjimo prodaju ilegalnog oružja u Meksiku, koja ne sme ostati nekažnjena, a koju promovišu i ohrabruju upravo američki proizvođači. Kompanije moraju odmah da prestanu sa opasnom praksom, koja izaziva mnogo smrti u Meksiku - rekao je Ebrard, a prenosi Gardijan. Meksiko traži od kompanija odštetu od 10 milijardi dolara, kao i uspostavljanje novih standarda i oštrijih kontrola prodaje.

Prema tužbi, američki oružari podilaze ukusu meksičkih kriminalaca. Kao dokaz toga navodi se primer specijalne edicije pištolja "kolt" kalibra .38 sa ugraviranim likom slavnog meksičkog revolucionara Emilijana Zapate. Jedan takav pištolj korišćen je 2017. u ubistvu novinarke Miroslave Brič zbog istraživanja veza krimalaca i političara.

Meksički zvaničnici kažu da postoje presedani koji omogućuju ovakvu tužbu, a primer je ponuda kompanije "Remington" da plati odštetu od 33 miliona dolara porodicama žrtava masakra u školi Sendi Huk 2012, kada je ubijeno 26 ljudi.

Tragična borba

Meksiko dugo ima problema sa jakim kriminalnim organizacijama, ali poslednjih 15 godina došlo je do naglog jačanja narko-kartela. Oni su, nakon smrti Pabla Eskobara, preuzeli tržište kokaina, marihuane i ostalih narkotika, pa su prerasli u najmoćnije kriminalne imperije na svetu. Otkako je predsednik Felipe Kalderon 2012. pokrenuo rat protiv narko-kartela, dodatno su ojačali i čak preuzeli delove Meksika. U sukobima je poginulo ubijeno više od 250.000 ljudi, a dešavalo se i da država potpuno kapitulira pred kartelima poput Sinaloe ozloglašenog Hoakina Guzmana zvanog El Čapo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading