PLENKOVIĆ BEZ MILOSTI Udario na Srbiju i srpske žrtve, pa poslao sramnu poruku: "Oluja" je bila legitimna
Tanjug/Ap

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na obeležavanju 26 godina od „Oluje“ u Kninu poslao skandaloznu poruku Srbiji, navodeći da Hrvatska nikome neće dopustiti da dovodi u pitanje legitimitet te vojno-policijske operacije.

„Vodimo se politikom pomirenja, suživota i razumevanja, uz poštovanje istorijske istine i izražavanja pijeteta svim žrtvama. To ne znači da ćemo ikada ikome dopustiti da dovode u pitanje legitimitet ‘Oluje’. To je poruka Srbiji koja bi trebalo da napusti jalovu politiku prošlosti i okrene se politici pomirenja“, rekao je Plenković.

On je naveo da će Hrvatska uvek dostojanstveno slaviti „Oluju“, koju je nazvao sudbonosnom bitkom, kako bi buduće generacije negovale tradiciju Domovinskog rata. Plenković je rekao i da je Hrvatska uspela da „ustroji respektabilnu vojnu silu koje su porazile zločinačku politiku Miloševićeva režima, čime je dovršen rat i uspostavljen mir“, preneo je Jutarnji list.

U Hrvatskoj se godišnjica „Oluje“ slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i kao Dan hrvatskih branitelja, a ove godine nema predstavnika srpske nacionalne manjine, pošto potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević ne ide u Knin.

U Srbiji se povodom godišnjice „Oluje“ svake godine održava Dan sećanja na žrtve i prognane Srbe. Centralna svečanost ove godine održana je u zemunskom naselju Busije, u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske.

U vojno-policijskoj akciji „Oluja“ koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu ubijeno je skoro 2.000 Srba, a 220.000 ih je proterano.

 

Komentari (0)

Loading