SRAMNO! HRVATSKA SLAVI OLUJU Državni vrh se okupio u Kninu, Plenković i Milanović položili vence
AP/Photo

Jedan od najtužnijih dana u srpskoj istoriji, dan kada je srpski narod prognan sa svojih vekovnih ognjišta u Hrvatskoj, i ubijan u izbegličkim nepreglednim kolonama, danas Hrvatska obeležava kao svoj praznik.

U Kninu se, naime, danas održava centralna svečanost povodom 26. godišnjica vojno-policijske operacije "Oluja", koja se u toj zemlji slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i kao Dan hrvatskih branitelja.

U svečanosti učestvuje premijer Andrej Plenković i neki članovi vlade, ali na manifestaciji ove godine neće biti predstavnika srpske nacionalne manjine, pošto potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević ne ide u Knin.

Zbog epidemioloških mera, manifestacija će biti nešto drugačija nego prethodnih godina, a jedna od izmena je i da se centralna svečanost prebacuje sa centralnog gradskog trga u Kninu na stadion "Dinare".

Hrvatski predsednik Zoran Milanović odlikovao je sinoć na prijemu priređenom na kninskoj tvrđavi penzionisane generale nekadašnjeg Hrvatskog veća odbrane i Vojnu policiju HVO-a koji su delovali u BiH tokom rata. Milanović je odlikovao penzionisane generale HVO-a Mladena Kruljca, Ivana Kapulara, Jozu Milićevića i Zvonka Peternela, Vojnu policiju HVO-a i Specijalnu jedinicu "Ludvig Pavlović".

Milanović je jedno od odlikovanja dodelio zloglasnoj Vojnoj policiji HVO čijom upravom je rukovodio Valentin Ćorić, jedan od osuđenih na Haškom sudu u slučaju Prlić i ostali. Dobio je 16 godina zatvora.

U vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu ubijeno je skoro 2.000 Srba, a 220.000 ih je proterano.

Zvonjava crkvenih zvona u jutarnjim satima i ove godine je simbolično obeležila ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom operacije Oluja.

Nakon čitanja molitve, na centralnom trgu venac je položio predsednik Milanović, a potom i Plenković u društvu ministara Tome Medveda, Marija Banožića, Davora Božinovića, Darka Horvata, Josipa Aladrovića, Nine Obuljen Koržinek...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading