HRVATI JEDINI NAROD KOJI SLAVI GENOCID I ETNIČKO ČIŠĆENJE! U Kninu danas "svečano" obeležavanje 26 godina od zločinačke "Oluje"
Tanjug

Centralna svečanost povodom dvodnevnog obeležavanja "Oluje" biće održana na stadionu fudbalskog kluba "Dinara" u Kninu.

Najavljeno je i učešće predsednika vlade Andreja Plenkovića i nekih članova vlade, ali na toj manifestaciji ove godine neće biti predstavnika srpske nacionalne manjine, pošto potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević ne ide u Knin.


Zbog epidemioloških mera, manifestacija će biti nešto drugačija nego prethodnih godina, a jedna od izmena je i da se centralna svečanost prebacuje sa centralnog gradskog trga u Kninu na stadion "Dinare".

Hrvatski predsednik Zoran Milanović odlikovao je sinoć na prijemu priređenom na kninskoj tvrđavi penzionisane generale nekadašnjeg Hrvatskog veća odbrane i Vojnu policiju HVO-a koji su delovali u BiH tokom rata. U Srbiji se povodom godišnjice "Oluje" svake godine održava Dan sećanja na žrtve i prognane Srbe. Centralna svečanost ove godine održana je u zemunskom naselju Busije, u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske.

U vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu ubijeno je skoro 2.000 Srba, a 220.000 ih je proterano.

Portugalski general major Karloš Branko, koji je od 1994. do 1996. godine bio zamenik šefa misije vojnih posmatrača UN za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu izjavio je da brutalno etničko čišćenje u akciji "Oluja" jeste bilo genocid za koji veliku odgovornost snose i Ujedinjene nacije, Evropska unija i NATO pakt! Branko naglašava da niko u svetu ne može da kaže da nije znao šta se dešavalo u Hrvatskoj, a da je strašno to što ništa nije urađeno da se zaustavi progon nevinog srpskog stanovništva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading