U IME ZAKONA U Francuskoj sud kaznio državu sa 10 miliona evra a nećete verovati zbog čega
Youtube/ Printscreen

Kazna dolazi četiri godine nakon što je državni savet, koji služi kao pravni savetnik izvršnom i vrhovnom sudu, naredio vladi da smanji nivoe azotnog oksida i štetnih čestica u više od 10 zona, kako bi bili u skladu sa evropskim standardima, preneo je Rojters.

U svojoj odluci, sud je naveo da je vlada predsednika Emanuela Makrona uradila isuviše malo da poboljša kvalitet vazduha u pojedinim zonama, da je nivo štetnih gasova u 2020. godini bio isuviše veliki u Parizu i drugom najvećem gradu, Lionu.

"Mere koje je preduzela vlada su nedovoljne da bi se odluka suda iz 2017. godine smatrala potpuno izvršnom", naveo je državni savet.

Vlada se branila da je uvela nove mere od prošlog juna sa ciljem da očisti gradski vazduh, uključujući i uvođenje zona sa malom emisijom štetnih gasova, da je podsticala na (kupovinu) električnih i hibridnih automobila i da je postepeno ukidala naftne kotlove.

Međutim, sud je zapretio da će kažnjavati državu sa dodatnih deset miliona evra na svakih šest meseci dok se ne ispune standardi.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading