ZELENSKI DOBIO PO UŠIMA Ukrajinski predsednik dao izjavu o Krimu, a onda je stigao direktan odgovor!
Foto: Youtube/Printscreen

„To je moja zemlja, to nije njihova zemlja. Oni neće biti ovde, njihove generacije neće ovde odrastati, njihova deca neće biti tu, niti će umirati za našu zemlju. To nikada neće biti ruska teritorija, jednostavno nikada“, rekao je Zelenski koji je govorio na ruskom jeziku. Kako je istakao, povratak poluostrva u sastav Ukrajine je samo pitanje vremena.

Predsednik takođe smatra da „okupatori“ (Rusi) nikada neće voleti Krim kao što ga vole Ukrajinci.

Reakcija sa Krima

Šef Krima Sergej Aksjonov je prokomentarisao izjavu Zelenskog, rekavši da su Krimljani već osetili „ljubav“ Kijeva.

„Krimljani su već na svojoj koži osetili 'ljubav' zvaničnog Kijeva koja se izražava kroz blokade, stalne pretnje, pokušaje sabotaže i terorističkih napada, bujice laži i kleveta koje ukrajinski političari iznose kako u svojoj zemlji, tako i na međunarodnim platformama“, napisao je Aksjonov na stranici „VKontakte“.

Odreagovala je i senatorka iz Sevastopolja Ekaterina Altabajeva.

„Uvek ćemo živeti na toj zemlji, volimo je i nikada nismo ni planirali da odemo odavde. Dva i po miliona stanovnika Krima i Sevastopolja su pravo autohtono stanovništvo, raznoliko po etničkoj pripadnosti, ali isto po mentalitetu. Kakvi okupatori, o kome se radi?“, upitala je Altabajeva.

Ona se iznenadila što Zelenski nije upoznat sa istorijskim činjenicama.

„Trebalo je da uči istoriju koju uopšte ne zna... Ako se priseća svog detinjstva, super, ali bolje bi bilo da taj čovek govori o onome što nas danas spaja. Strašno je kada čovek nema nikakvog morala, već samo političke ambicije i nekakve političke podvale. Krim i Sevastopolj su bili i biće deo ruskog sveta i deo Rusije. Ovde nema okupatora i nećemo dozvoliti ni da ih bude“, poručila je senatorka.

Prema rečima predsednika Javne komore Krima Aleksandra Formančuka, svojim izjavama predsednik Ukrajine pokazuje potpuno neznanje kada je reč o istoriji Krima, istakavši da ima za cilj da izazove na poluostrvu međunacionalni konflikt.

Ranije je Zelenski izjavljivao da čini sve kako bi „vratio Krim“. S tim ciljem će se 23. avgusta održati prvi samit „Krimska platforma“ koji je on inicirao. Kijev je predložio Americi, Turskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi i zemljama EU da se priključe platformi. Zelenski je saopštio da će to za Ukrajinu biti međunarodni događaj bez presedana u kome je već pristalo da učestvuje 29 zemalja. Cilj platforme je koordinacija napora na međunarodnom nivou s ciljem vraćanja poluostrva pod jurisdikciju Ukrajine.

Podsetimo, Ukrajina je 2014. godine uvela protiv Krima pet blokada – vodenu, energetsku, saobraćajnu, prehrambenu i bankarsku. S tim u vezi, Krim je saopštio da će tužiti Ukrajinu, jer se šteta procenjuje u milijardama dolara.

Rusija je više puta isticala da su napori Kijeva usmereni na vraćanje Krima u sastav Ukrajine nezakoniti i da će se ocenjivati kao agresija, dok učešće bilo kojih zemalja u inicijativama kao što je „Krimska platforma“ Moskva smatra neprijateljskim korakom i direktnim napadom na teritorijalni integritet zemlje.
Putin je poručio da je pitanje Krima „konačno zatvoreno“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading