POMOĆ TURSKOJ Šalju avione za gašenje požara
Printskrin

Avioni za gašenje požara iz Španije i Hrvatske pridružili su se danas borbi protiv vatrene stihije koja sedmi dan hara u blizini letovališta na jugu Turske.


Devet požara podstaknutih jakim vetrom, temperaturama iznad 40 stepeni i niskom vlažnošću bukti danas u Turskoj, saopštili su zvaničnici, prenosi Rojtes.Čestice crnog dima dizale su se sa padina i šuma u blizini letovališta Bodruma i Marmarisa.

Dva vatrogasna aviona iz Španije i jedan iz Hrvatske pridružili su se timovima iz Rusije, Irana, Ukrajine i Azerbejdžana, nakon što je Turska zatražila evropsku podršku u gašenju požara.

Gradonacelnici južnih odmarališta, gradova Bodruma i Antalije, apelovali su da im se pošaljiu novi avioni ove nedelje dok su se požari širili blizu obala Sredozemlja i Egeja.Opozicione stranke kritikovale su predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu vladu zbog višegodišnjeg iscrpljivanja resursa u zemlji.

Hiljade ljudi na društvenim mrežama takođe kritikuje nedostatak resursa u borbi protiv požara i traže ostavku Erdogana.

Ministar spoljnjih poslova Mevlut Čavušoglu je odgovarajući na kritike da je vlada odbila neke ponude međunarodne pomoći izjavio da je Turska ocenila mnoge predloge, dajući prioritet ponudama za avione i helikoptere.

























 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading