NOVI PREDSTAVNIK, A SVE PO STAROM Kristijan Smit od danas i zvanično visoki predstavnik u BiH
EPA

Kristijan Šmit je od danas zvanično novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, koji je od Valentina Incka simbolično primio zbirku svih akata Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Novu funkciju je preuzeo u prostorijama OHR u Sarajevu od Incka koji je ovu dužnost obavljao 12 godina, prenosi portal "Klix.ba".Šmit je, inače, u petak došao u Bosnu i Hercegovinu.

Portal "Klix.ba" navodi da strankama u Republici Srpskoj i Rusiji nije prihvatljivo imenovanje Šmita za visokog predstavnika, dok su stranke u Federaciji Bosne i Hercegovine pozdravile ovo imenovanje.Šmit preuzima dužnost u trenutku velikih političkih tenzija izazvanih Inckovom odlukom da zakonski zabrani negiranje genocida u Bosni i Hercegovini.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je juče da Kristijan Šmit nije dobrodošao za Republiku Srpsku, da Srpska neće sa njim razgovarati, niti će poštovati ijednu njegovu odluku.

Od međunarodne zajednice ponovo je zatražio da objasni na osnovu čega i po kom međunarodnom pravu je Šmit izabran za visokog predstavnika.

"Srbi su žešći orah, gospodine Šmit niste dobrodošli za Republiku Srpsku i nećemo poštovati bilo šta što vi uradite", rekao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare povodom stupanja Šmita na poziciju visokog predstavnika.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading