ŠMIT U BIH Novi visoki predstavnik za BiH stupa na dužnost
EPA

Nemački političar Kristijan Šmit danas zvanično stupa na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a taj momenat prate političke turbulencije u BiH koje je izazvao njegov prethodnik Valentin Incko odlukom o zabrani negiranja genocida.

Zvanična primopredaja dužnosti između Šmita i odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka biće održana sutra u Sarajevu, gde se nalazi sedište njegove kancelarije.Šmit je u BiH stigao u petak po podne i odmah je sa porodicom napravio hercegovačku turu, posetivši manastir Tvrdoš kod Trebinja, Blagajsku tekiju i Mostar, gde je posetio i mostarske franjevce.

On je u prvim izjavama poručio da u BiH dolazi kao političar, a ne kao diplomata i da će njegove poruke biti jasne kao i da je spreman na kvalitetan rad i saradnju sa svima.

U narednim danima se očekuju njegovi susreti sa domaćim zvaničnicima, prvenstveno članovima Predsedništva BiH, kao i predstavnicima nevladinog sektora.

Komentarišući njegov dolazak, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da se Kristijan Šmit "lažno predstavlja" kao visoki predstavnik jer, kako je rekao, "on to nije", dodavši da ono što Šmit promoviše kao svoju agendu nije u nadležnosti visokog predstavnika.

"Ono što Šmit ovde promoviše kao svoju agendu apsolutno nije u nadležnosti visokog predstavnika, što govori o tome da samo treba imati pojačanu sumnju i neprihvatanje takvog lika. Vidim da se Šmit rasipa nekim optimizimom i pokušava da nametne agendu koju samo on ima o sebi. Ono što najavljuje, to nije bila uloga visokog predstavnika u BiH ni u prošlosti", istakao je Dodik.

Ambasada Ruske Federacije u BiH u saopštenju navela je razloge zbog kojih je odbila da se pridruži izjavi ambasadora Upravnog odbora Saveta za provođenje Mirovnog sporazuma u BiH.

Tom izjavom osuđuje se, kako je navedeno, eskalacija tenzija koje dolaze od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmenu Krivičnog zakona, kao i koraci koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi, stoji u izjavi, narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti.

Ruska ambasada ukazuje da je visoki predstavnik Valentin Incko svoj mandat završio 27. maja i da nije imao nikakva ovlašćenja za uvođenje izmena i dopuna Krivičnog zakona, preneo je RTRS.

U saopštenju se navodi da se Rusija uvek protivila upotrebi "bonskih ovlašćenja", čije mu, čak ni najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti.

Ambasada, takođe, podseća da je odluku Narodne skupštine donelo legalno izabrano demokratsko telo vlasti.

 

Komentari (0)

Loading