ŠTA ZAPAD SPREMA? Lukašenko razotkrio pokvareni scenario, pa progovorio o razmeštanju ruske vojske po Belorusiji
Foto: Ilustracija

„Otkriven je jasan obrazac: rast broja NVO je marker pripreme obojenih revolucija. Pod velom dobročinstva, društveno značajnih projekata, oni odrađuju tuđi politički nalog. Tako je bilo i kod nas“, izjavio je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

Lukašenko je izjavio da se njegova zemlja prvi put suočila sa obimnim sankcijama Zapada koji hoće da ostavi Beloruse bez penzija i plata kako bi izazvao nezadovoljstvo politikom vlasti te zemlje.

„Nikada pre se nismo suočili sa takvim obimom ograničavajućih mera, ne dramatizujemo to. Da, Zapad shvata štetnost sankcione taktike. Ali glavni cilj je da ostavi narod bez penzija, plata, subvencija, obrazovanja, zdravstvene zaštite i da izazove nazdovoljstvo naroda“, objasnio je šef Belorusije na sastanku sa predstavnicima lokalnih vlasti o aktuelnim pitanjima društveno-političke situacije.

Prema rečima Lukašenka, uvodeći postepene pakete sankcija, njihovi inicijatori udaraju po „bolnim tačkama“ zemlje.

„Pogađaju pre svega izvozne sektore beloruske ekonomije, odnosno petrohemiju, mašinstvo, industriju kalijuma i druge“, dodao je Lukašenko.

Šef države smatra da Zapad želi da demoralizuje radne kolektive kako bi „izazvao novi talas štrajkova i protesta“.

„Samim tim oni ciljaju na osnovu beloruskog razvojnog modela – socijalne države. Ali upravo takav, naglašavam, za nas tradicionalni način života pruža posebnu zaštitu našim građanima od sankcija. Tim pre kada su u pitanju ugrožene grupe stanovništva“, dodao je on.

S tim u vezi, predsednik je rekao da su događaji u Belorusiji nakon prošlogodišnjih izbora posledica koordinisane politike Zapada i da će se pokušaji potkopavanja društva nastaviti u „svim taktičkim pravcima“.

„Želim da shvatite da sve što smo prošli nisu spontani napadi, već dosledna i koordinisana politika Zapada. Pokušaji podrivanja društva, dezorijentisanja ljudi se nastavljaju i nastavljaće u svim tačtičkim pravcima“, upozorio je beloruski lider.

O sastanku Bajdena i Tihanovske

On se osvrnuo i na nedavni sastanak američkog predsednika Džozefa Bajdena i liderke beloruske opozicije Svetlane Tihanovske, rekavši da će nakon tog susreta sledeći korak Zapada biti pritisak na saveznike i partnere Minska na Istoku.

„Kažu da je Bajden ugostio Tihanovsku kolačićima? Očigledno će sledeći korak postati direktan ili indirektan pritisak na naše istočne saveznike i partnere, predstavnike svetske zajednice i biznisa“, smatra Lukašenko.

Prema njegovim rečima, predstavnici beloruske opozicije koji su napustili zemlju žele da stvore iluziju raskola u beloruskom društvu.

Perspektiva razmeštanja ruske vojske u Belorusiji

Istovremeno, Lukašenko je izjavio da Oružane snage Ruske Federacije mogu da budu raspoređene u Belorusiji u slučaju ugrožavanja bezbednosti Savezne države, ali da za sada nema nikakve potrebe za tim.

Predsednik Belorusije je istakao da sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom nikada nije razmatrao pitanje razmeštanja ruskih avio-baza u Belorusiji, pre svega iz razloga što uz savremeno naoružanje nema potrebe za takvim korakom.

Sa svoje strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je Lukašenkove reči, rekavši da Moskva nije dobila nikave zahteve o mogućnosti razmeštanja ruske vojske u Belorusiji, kao i da je to moguće samo nakon zvaničnog zvaničnog apela rukovodstva zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading