BERLIN POČINJE DA KAŠLJE! Nemačka srlja u jugoslovenski scenario!
EPA

Iako ekonomisti smatraju da to nije veliki problem, nisu svi optimistični zbog rasta državnog duga mogućeg skoka inflacije.

Dug od čak 2.17 hiljada milijardi evra je nagomilao javni sektor Nemačke krajem 2020. godine. To je dug prema privatnim finansijskim institucijama, fondovima ili drugim preduzećima, kako u Nemačkoj, tako i van nje.

Proračunato po stanovniku, svaki građanin sada prosečno duguje 26.141 evro, dok je krajem 2019. bio dužan "samo" 22.860 evra. Nemački statistički zavod nikada nije zabeležio takvu eksploziju duga - samo u godini izbijanja pandemije on se povećao za 273.8 milijardi evra.

EPA

 

To je rezultat činjenice da je Nemačka, uprkos "zamrzavanju" privrede tokom pandemije, otvorila kasu kako bi sprečila otkaze i stečajeve firmi, prenose Novosti.

To je pre svega bila odluka savezne nemačke vlade, pa je tako njen dug i najviše porastao za 18,1 odsto. Šesnaest nemačkih pokrajina bile su nešto opreznije, i njihov dug se povećao u proseku za 9,8 procenata, na 636 milijardi evra. Još oprezniji su bili gradovi i opštine čiji je dug uvećan za samo 1,5 odsto, na 133,3 milijardi evra.

Komentari (0)

Loading