JAPAN I NOVI ZELAND SLEDEĆI NA UDARU!? Izdato upozorenje za cunami nakon razornog zemljotresa na Aljasci
Printscreen

U saopštenju se navodi da je zemljotres registrovan na 105 kilometara jugoistočno od grada Perivil, blizu obale Aleutskih ostrva.

Upozorenje na cunami izdato je za južne delove Aljaske, poluostrvo i pacifičko obalsko područje od prilaza ostrvu Hinčinbruk do prolaza Unimak. Takođe je izdato upozorenje za "posmatranje cunamija" za Havaje.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami (PTWC) saopštio je da se ispituje mogućnost pretnje cunamija po Havaje i Guam. Japanska meteorološka agencija takođe istražuje ima li mogućnosti da cunami pogodi Japan, kao i vlasti Novog Zelanda, koje će proceniti opasnost po obalske regione, preneo je "Njujork post".

 

Institut je ranije potvrdio da je jačina zemljotresa najmanje 7,2 stepena po Rihterovoj skali, a kasnije je napomenuo da bi jačina mogla dostići 8,2 stepena. Epicentar je bio na dubini od 35 kilometara.

Američki sistem za upozorenje na cunami saopštio je da je zemljotres bio jačine 8,1 stepen, dok je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio da je jačina potresa bila osam stepeni Rihtera.

"Njujork post" navodi da je potres pogodio područje oko 800 kilometara udaljeno od najvećeg grada Aljaske Enkoridža. Propraćen je sa sedam naknadnih potresa, od čega su dva bila magnitude 6.0, prema podacima USGS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading