PROGON SRBA ZVANIČNO POČEO Sezona lova otvorena, ko nije genocidaš ide u zatvor!
EPA/FEHIM DEMIR

Tužilaštvo BiH već je formiralo nekoliko predmeta za negiranje navodnog genocida na osnovu prijava građana koje je primilo nakon odluke Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Dopune Krivičnog zakona BiH, koje je visoki predstavnik nametnuo u petak, 23. jula, a kojima se zabranjuje negiranje navodnog genocida i drugih ratnih zločina i veličanje "ratnih zločinaca" juče su zvanično objavljene u Službenom listu BiH.

Za one koji budu kršili ove dopune predviđena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

U Inckovoj odluci navodi se da izmene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu osam dana od dana objavljivanja na službenoj internet stranici Kancelarije visokog predstavnika ili jedan dan od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

U Tužilaštvu BiH su ranije najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira navodni genocid, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini u BiH.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ruza

28.07.2021 16:16

Izgleda da se Bosnjaci svojim postupcima priblizavaju ratu. U ratu niko ne dobija, svi gube. Pozivam bosnjacki narod da ne dozvole da im sinovi ginu zarad interesa Bakira Izedbegovica. Bakir ce svoju decu zastititi, a vasu ce poslati da ginu. To mu je radio i Babo, kada je tudje sinove slao, ali svoga Bakira nije. Opametite se.

Djordije Cvarkov

28.07.2021 16:16

U Srebrenici se nije dogodio genocid. Ende