INCKO PONOVO PROVOCIRA Pokušava da se opere od prljave igre
EPA

Incko je, u intervjuu za medije, komentarišići svoju nedavnu odluku da nametne promene u Krivičnom zakonu koje se odnose na negiranje genocida, ocenio "smešnim" suprotne tvrdnje nekih političara.

Podsetio je da je u saopštenju koje je izdao 23. jula naglasio da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi - dobri narodi, kao i da nema loših naroda, niti kolektivne krivice.

- Govor mržnje, veličanje ratnih zločinaca i revizionizam ili direktno negiranje genocida i ratnih zločina sprečavaju društva da se suoče sa prošlošću. Takvo ponašanje predstavlja novo ponižavanje žrtava i njihovih najmilijih, dok se na taj način istovremeno nastavlja nepravda i ugrožavaju međunacionalni odnosi - smatra Incko.

Sve to, tvrdi on, sprečava izgradnju mirne i prosperitetne budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Na pitanje da li veruje da će do kraja godine biti postignut dogovor o Izbornom zakonu BiH, Incko kaže da se nada da hoće i dodaje da je sada dobar trenutak za to, jer je cela međunarodna zajednica okrenuta ka rešavanju tog pitanja.

Kako dodaje, političko delovanje i rešenje moraju doći od domaćih aktera, ali međunarodna zajednica će pomoći. On je kao uspeh naveo održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina, a što je bila, kako kaže, domaća inicijativa i rešenje uz međunarodnu pomoć.

- Ne vidim razlog da se ovako nešto ne ponovi i u pitanju izborne reforme - naveo je Incko i dodao da, ukoliko se to pitanje ne reši, može dovesti do komplikacije ionako, kako ocenjuje, krhke i složene političke scene u BiH.

Ističe, da imajući u vidu to, treba se fokusirati na sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Na konstataciju medija da je krajem juna u Evropskom parlamentu usvojena rezolucija u kojoj je zvanično podržana ideja o BiH kao građanskoj državi, dok je hrvatski predsednik Zoran Milanović tokom posete BiH insistirao na tezi o tri konstitutivna naroda, kao i da "slični stavovi stižu iz Srbije", Incko kaže da je najbolje "držati se činjenica i biti precizan".

- Potpisivanjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Hrvatska i SRJ, čija je Srbija naslednica, preuzele su određene obaveze. Između ostalog, obavezale su se da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost BiH i suzdržati se od preduzimanja bilo kakvih aktivnosti usmerenih protiv političke nezavisnosti BiH, kao i da će promovisati ispunjavanje obaveza preuzetih Aneksom 4, Ustava BiH - naveo je Incko.

Svog naslednika na funkciji visokog predstavnika, Kristijana Šmita, Incko je posavetovao da bi trebalo da se fokusira na tri stvari - vladavinu prava, vladavinu prava i vladavinu prava.

- Uporno i široko rasprostranjeno nepoštovanje vladavine prava u BiH najveći je neprijatelj budućnosti te zemlje. Mnogi građani trenutno napuštaju zemlju jer nema vladavine prava i nema pravne sigurnosti - naveo je Incko.

 

 

Komentari (1)

Loading
Djordije Cvarkov

28.07.2021 17:36

Mi mozda jesmo dobri narodi, ali si ti los covek Inci.