GENERAL PODNEO OSTAVKU! Pala vojna komanda Ukrajine!
EPA

„Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine napušta dužnost. To je predsednikova odluka. Vladimir Zelenski ne sumnja u patriotizam, poštovanje zakletve, profesionalnost Ruslana Homčaka, ali predsednik želi da vidi sinergiju između Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Ukrajine. Nažalost, takvu sinergiju ne vidimo, već suprotno – konflikte“, rekao je Nikiforov, istakavši da je Homčak postavljen na funkciju zamenika sekretara Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine.

Mesto glavnog komandanta zauzeo je Valerij Zalužni – komandant operativne komande „Sever“.

Kasnije se oglasio i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, saopštivši da očekuje da na svim nivoima u Oružanim snagama, Ministarstvu odbrane i u strukturama sektora bezbednosti bude uspostavljena saradnja.

„Sfera odbrane mora funkcionisati stabilno, koordinirano, sa jasnom perspektivom i bez nesporazuma između rukovodilaca“, navodi se u saopštenju predsednika.

On je istakao da na „rotaciju ili zamenu rukovodilaca ne bi trebalo gledati kao na nešto vanredno“.

„Od rukovodstva Ministarstva odbrane i Oružanih snaga očekujem kvalitetnu saradnju i jasno određivanje perspektiva za svakog ukrajinskog vojnika – kako na profesionalnom, tako i na socijalnom nivou“, poručio je predsednik Ukrajine.

Ruslan Homčak je bio na čelu Oružanih snaga Ukrajine od marta 2020. godine.

Valerij Zalužni je ukrajinski vojnik, general-major. Od 2019. godine je na dužnosti komandanta snaga operativne komande „Sever“.

Ranije je saopšteno da ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov, veoma uticajna ličnost u Ukrajini, napušta svoju dužnost – na molbu predsednika Vladimira Zelenskog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading