TOTALNI NADZOR NAD EVROPOM! Nemačka se razdvaja od Amerike, pravi se Sauronovo oko!
EPA

Evropska unija je odlučila izgraditi vlastiti sistem za posmatranje svemira, te obaveštavanje i uzbunjivanje u slučaju opasnosti ili sumnjivih događanja u Zemljinoj orbiti.

"Vlastiti" znači da EU, kada je reč o svemirskim opasnostima, ne želi više zavisiti od tehnologije, arsenala i raspoloženja Sjedinjenih Američkih Država.

Zato se Evropska komisija, prema pisanju nemačkog tabloida „Bild", obratila pre svega koncernu „Ariannegroup" i nemačkoj firmi za svemirsku tehnologiju OHB iz Bremena. Svaka od njih će biti stožer rada na jednoj od dve komponente, odnosno, jednom od dva „oka" za posmatranje svemira.

Biće to „Sauronovo oko“ i „Odinovo oko“.

Sauron je poznat kao mračni vladar iz trilogije „Gospodar prstenova“ čiji je „zaštitni znak“ goruće oko. Firma „Ariannegroup“ koja pravi rakete i satelite sada bi trebalo da izradi sistem senzora za napredno korištenje i posmatranje svemirske situacije - odnosno, na engleskom, „Sensors of Advanced Usage and Reconnaissance of Outerspace situation" ili skraćeno: Sauron.

Šef „Ariannegroup“ za Nemačku, Pierre Godard, je rekao za „Bild“ da svojim klijentima želi pružiti „kompletnu kartu svemira: šta tamo leti, gde, kojom orbitom i kako se ti leteći objekti kreću? Pri tome je važno da se sazna jesu li ti leteći objekti prijateljski nastrojeni - ili ne. Na primer, radi li se o delovima svemirskog otpada?"

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading