Dodiku zbog Srebrenice preti zatvor?
Foto: Printscreen

Odluka visokog predstanika Valentina Incka kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH posebno tretira negatore genocida u institucijama vlasti.

Zabrana negiranja genocida u Srebrenici posebno se odnosi na funkcionere. Tako odgovarajući član glasi : “Počinitelj kaznenog dela iz stavka (1) do (4) ovog članka koji je funkcioner ili odgovorna osoba ili zaposleni u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog proračuna, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”

Praktično, kako piše sarajevski portal "Avaz", na udaru ovih novih odredbi Kaznenog zakona BiH među prvima bi se mogao naći Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, koji je i danas na konferenciji za štampu više puta negirao genocid.

Isto tako, piše portal, pod udar ovog zakona, zbog negiranja genocida, mogu doći i svi drugi funkcioneri iz RS, poput predsednice RS Željke Cvijanović, načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića, zastupnice SNSD-a u zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanje Vulić, kao mnogi drugi funkcioneri iz RS sa svih nivoa vlasti koji otvoreno godinama negiraju genocid u Srebrenici i, kako navode,  ratne zločine počinjene na tlu BiH.

Odluka kojom je Valentin Incko nametnuo dopune u Krvičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, pokazuje da je on tipični srbomrzac, rekao je ranije danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare . On je ponovio da genocida u Srebrenici nije bilo i najavio žestok odgovor RS sledeće nedelje, koji može biti i odluka o osamostaljivanju tog dela BiH.    

 

Komentari (1)

Loading
lala

23.07.2021 14:44

Politička odluka o genocidu nije validna, jer postoje stručni elaborati koji dokazuju da u Srebrenici nije bilo genocida, nego zločina. Amerika maltretira i teroriše Srbe . Amerika je imperija zla.