ISTINA JE TAMO NEGDE Da li je virus "pobegao" iz laboratorije?
EPA/ROMAN PILIPEY

 

Kako izveštava Asošijejted pres, Zeng Jiksin, zamenik ministra Nacionalne zdravstvene komisije, rekao je da je šokiran zbog toga što je sledeća faza istrage SZO-a uključivala istraživanje teorije da je kovid-19 možda procureo iz kineske laboratorije

- Nemoguće je da prihvatimo takav plan za istraživanje porekla virusa- rekao je Zeng na konferenciji za novinare, dodajući da veruje da je plan u suprotnosti sa zdravim razumom.

- Nadamo se da će SZO ozbiljno razmotriti predloge kineskih stručnjaka i istinski tretirati poreklo virusa kao naučnu stvar i rešiti se političkog uplitanja - rekao je Zeng, prenosi AP.

ISTINA JE TAMO NEGDE Da li je virus

EPA/ROMAN PILIPEY

SZO u Vuhanu

 

Zeng je istakao da laboratorija u Vuhanu nema virus koji može direktno da zarazi ljude.

U martu je tim SZO objavio izveštaj zajedno sa kineskim naučnicima navodeći da je kovid-19 najverovatnije prešao sa životinja na ljude.

ISTINA JE TAMO NEGDE Da li je virus

EPA/LAURENT GILLIERON

 

Međutim, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus prošle nedelje je rekao da je teorija curenja iz laboratorije još uvek mogućnost.

- Moramo znati šta se dogodilo kako bismo sprečili da se nešto slično opet desi. Mislim da to dugujemo milionima koji su patili i milionima koji su umrli kako bismo razumeli šta se dogodilo - dodao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading