IZRAEL IMA NOVU TAKTIKU U BORBI PROTIV KORONE Političari se svađaju, građani sve nervozniji
EPA/Juan Ignacio Roncoroni

 

Naftali Benet započeo je svoj mandat na mestu novog izraelskog premijera hvaleći uspešan program vakcinacije protiv kovida svog prethodnika i obećavajući još mnogo toga. "Vakcinacija, a ne zaključavanje“, bila je njegova mantra. Usledio je preokret od donošenja mera na nacionalnom nivou do računanja na ličnu odgovornost pojedinaca.

A onda se delta soj proširio zemljom i brojke su počele da skaču. U televizijskom govoru 13. jula Benet je pozvao Izraelce da "preuzmu odgovornost“ ili će se suočiti sa mogućnošću novog zaključavanja. Zamolio je ljude da ne putuju u inostranstvo.

- Putovanje će vam ionako biti otkazano, pa vam savetujem da ni ne naručujete karte - kazao je.

Benet je taktiku prepisao od Velike Britanije, zemlje u kojoj je delta soj počeo da bukti otprilike mesec dana pre Izraela. Ali Izraelci nisu poput Britanaca, koji su uglavnom podržavali ograničenja i poštovali ih. Veliki broj njih je ignorisao upozorenje premijera i masovno putuju u inostranstvo na odmore.

Кao rezultat toga, Benet je sazvao hitnu sednicu vlade i preduzeo dalje mere. Naredio je suzbijanje kršenja mera uz pomoć izraelske tehnologije - naredio je policiji da šalje SMS poruke koje im omogućavaju da tačno odrede kretanje osobe koja je primi. Ovaj program je poznat kao "haskamon“, a njegovo uvođenje znači da će one koji prkrše mere posetiti policija.

Računajući na pretpostavku da se većina slučajeva delta soja "uvozi" iz inostranstva, Benet je takođe proširio spisak zemalja u koje je Izraelcima zabranjeno da odlete. Putnici koji dolaze iz "zelenih zemalja“ moraju da urade obavezni test na aerodromu i drugi test četiri dana kasnije.

Ograničenja koja je Benet obećao da neće nametati dolaze tako brzo da su ljudi zbunjeni. Poruke iz vlade smo produbljuju konfuziju. Prošle nedelje je generalni sekretar ministarstva zdravlja spekulisao na televiziji o mogućem lokdaunu koji bi zatvorio ekonomiju. Ubrzo se izvinio, ali uz ogradu da "nikad ne znate šta će se dogoditi“.

Usledila je javna svađa između visoko cenjenog vladinog epidemiologa koji je rekao da se škole možda neće otvoriti u septembru i besnog ministra obrazovanja koji se zakleo da hoće. U ponedeljak su se Izraelci probudili sa vestima da bi se aerodrom uskoro mogao da se zatvori za sve osim za najhitnija putovanja. Nakon što je ova vest izazvala negodovanje, ministar zdravlja ju je demantovao.

Očekivano, takve oprečne izjave izazvale su skepticizam među Izraelcima, posebno zato što su često mnogo dramatičnije od stvarnosti. Otkako je Benet položio zakletvu, Izrael je zabeležio 17 smrtnih slučajeva od kovida, što je manje od jedne dnevno. Trenutno je hospitalizovano 66 pacijenata i taj broj sporo raste. Većina vakcinisane populacije, posebno one mlađe od 60 godina, više se ne plaši.

Sa tako malim brojem ozbiljno obolelih pacijenata, čini se da ne postoji neposredna opasnost da zdravstveni sistem bude preplavljen, što je glavna briga u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su prihvatile strategiju "lične odgovornosti". Masovna vakcinacija dece takođe je ide dobro u Izraelu i očekuje se da će se rizik od prenosa virusa dodatno smanjiti.

Iako se mnogi Britanci plaše da je zemlja otvorena prerano, Izraelci su skeptični prema zaoštrenoj retorici i verovatno neće poštovati dalja ograničenja bez ubedljivog razloga. Što se njih tiče, vakcinacija su uspela, piše "Blumberg".

Ne dovodeći u sumnju Benetovu iskrenu zabrinutost za stanovništvo, ali kao i svaki političar zabrinut je za vlastiti politički opstanak. Stoga je sebi ostavio mogućnosti. Ako britanski pristup koji je prihvatio ubrzo po dolasku na funkciju uspe, on može da tvrdi da ga je on među prvima usvojio, uz dodatak određenih ograničenja, poput oštrije granične kontrole. Ako se stvarna sloboda pokaže nedostižnom, može reći da je brzo uvideo rizike i dodao ograničenja.

 

 

 

Komentari (0)

Loading