NOVI SUKOB Liban i Izrael granatiraju jedni druge!
EPA

Izraelska vojska je hitro reagovala i granatirala južni Liban.

Dve rakete lansirane iz Libana rano jutros alarmirale su severni Izrael, gde su se mogle čuti sirene za uzbunu. Izraelska vojska saopštila je da je odgovorila artiljerijskom vatrom na napad, prenosi Rojters. Druge agencije prenose da nije bilo povređenih, niti je načinjena materijalna šteta.

Jednu od raketa je oborila protivvazdušna odbrana, a druga je pala na nenaseljeno područje, dodala je vojska.

Izrael je 2006. ratovao protiv Hezbolaha, koji ima uporište u južnom Libanu, a u svom arsenalu ima napredne rakete, dodaje britanska agencija. Posle rata Izraela i Hezbolaha pre 15 godina, na granici je uglavnom mirno. Manje palestinske frakcije u LIbanu su sporadično otvarale vatru ka Izraelu u prošlosti.

Izraelska vojska saopštila je da je njena artiljerija granatirala južni Liban rano jutros kao odgovor na dve rakete ispaljene iz Libana na teritoriju Izraela, prenosi Frans pres.

Raketna vatra iz Libana je prvi takav prekogranični incident od maja kada su palestinski ekstremisti ispaljivali rakete na Izrael tokom 11-dnevnog rata između izraelske vojske i ekstremista Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je saopštio da je Liban odgovoran za raketnu vatru tokom noći, najavivši da će "Izrael delovati protiv svake pretnje svom suverenitetu i svojim građanima".

"Nećemo dozvoliti da se društvena, politička i ekonomska kriza u libanu pretvori u bezbednosnu pretnju Izraelu", rekao je Ganc.

Liban je suočen sa velikim krizama, uključujući i ekonomski slom, što je podstaklo zabrinutost za jačanje militantnih tendencija.

Do incidenta je došlo nekoliko sati pošto je jedan sirijski vojni zvaničnik izjavio da je Izrael izveo udare iz vazduha pored sirijskog grada Alepa na severu.

Sirijska državna novinska agencija je javila da je protivvazdušna odbrana presrela većinu raketa.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji koja nadgleda građanski rat u toj zemlji, saopštila je da su meta izraelskih udara bila skladišta oružja koja pripadaju proiranskim ekstremističkim organizacijama u regionu.

Izrael je izveo više napada na Siriju u proteklim godinama ciljajući tamo iranske snage i konvoje s oružjem namenjene proiranskom Hezbolahu u Libanu. Izraelska vojska retko komentariše te udare.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading