STARI KONTINENT PRED KOLAPSOM Prete nam poplave, suše, glad, požari i nove epidemije!
EPA

Evropi prete suše, poplave, glad, nove epidemije i požari, zaključci su istraživanja briselskog Politika. Fizičar i novinar koji prati nauku Slobodan Bubnjević kaže za RTS da su Evropljani, posebno u ovom delu kontinenta gde se nalazi Srbija, navikli na jednu vrstu komfora i da Evropa sada postaje manje "gostoljubivo" mesto.

 

Katastrofalan uticaj klimatskih promena mogao se videti ovih dana na području Evrope. Nemačku i Belgiju pogodile su istorijske poplave koje su odnele oko 170 života, a stotine ljudi se vode kao nestali.

Fizičar i novinar Slobodan Bubnjević rekao je za RTS da su stanovnici Evrope, posebno u ovom delu gde se mi nalazimo, navikli na jednu vrstu komfora u odnosu na prirodu, da nas ona ovde ne uznemirava na način na koji se to dešava u drugim delovima sveta, koji su manje "gostoljubivi" od Evrope.

STARI KONTINENT PRED KOLAPSOM Prete nam poplave, suše, glad, požari i nove epidemije!

EPA

 

- Klimatski modeli, prema poslednjim izveštajima, pokazuju da Evropi zaista prete ekstremi. To znači da ako je suša, ona će biti mnogo gora nego u prošlosti, ili ako pada kiša, ona pada mnogo intenzivnije, kao što smo sada svedoci. Toplotnih talasa, kojih je bilo u Beogradu nula ili jedan, sada će biti tri - naveo je Bubnjević.

Prema njegovim rečima, mi smo navikli da se reke podižu do izvesnog nivoa i infrastrukturu smo prilagodili tome, ali sada to više ne važi i Evropa postaje malo manje "gostoljubiva".

STARI KONTINENT PRED KOLAPSOM Prete nam poplave, suše, glad, požari i nove epidemije!

EPA

 

- Međutim, to je potpuno neuporedivo sa onim što mogu da očekuju stanovnici nekih drugih delova sveta, gde će podizanje nivoa mora potpuno uništiti određene lokalitete i gradove. U odnosu na to, ono što nas čeka nije tako dramatično - istakao je Bubnjević.

Dodao je da ono što smo u vreme pandemije naučili: ako neki grad na drugom delu planete tone u more, to će se bez ikakve sumnje preliti i na naše živote.

- Svet je tako globalno povezan da jedna daleka katastrofa više nije izolovana, ona će svakako uticati na naše živote - zaključio je Bubnjević.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

19.07.2021 14:28

Normalno, amerikaac radi, HARP UKLJUČEN!