ŠTA SE DESILO KADA SU SE SRELI BAJDEN I PUTIN Ovo je rešenje koje je Rusija predložila SAD, pomenut i nuklearni rat
Foto: EPA/EPA/PETER KLAUNZER

 

Po njegovim rečima, na sednici Saveta ministara inostranih poslova država-članica Šangajske organizacije za saradnju koja se održava u Dušanbeu ruska strana je saopštila da je dogovor Rusije i SAD iz 16. juna da se ne sme dozvoliti nuklearni rat, kao i da se pokrene kompleksni dijalog o strateškoj stabilnosti i budućoj kontroli naoružanja - značajan korak.


Prema podacima izvora, ruska delegacija je saopštila da je Moskva želela da u tom saopštenju unese konstataciju da se ne sme dozvoliti, ne samo nuklearni rat sa SAD, već i svaki drugi rat, uzimajući u obzir rizike koji mogu da prerastu u nuklearni konflikt između Rusije i SAD, ali dve strane su se zaustavile na tome da je nedopustiv upravo nuklearni rat.


Kako je dodao izvor, ruska delegacija je izrazila nadu da „SAD nema planove za pokretanje konflikta sa Rusijom uz pomoć konvencionalnog naoružanja“.
Ruska strana je saopštila na sednici da Vašington već dugo vremena uništava sistem kontrole naoružanja, između ostalog SAD su izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i Sporazuma o otvorenom nebu. Istovremeno je istaknuto da se „zahvaljujući odgovornoj poziciji administracije Džozefa Bajdena uspelo da se sačuva Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju“ koji je bio produžen za još pet godina.
Podsetimo, samit predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena održan je 16. juna u Ženevi.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading