Nenad Nešić: Podići spomen kompleks srpskim žrtvama u Bratuncu
Printscreen/ tvk3

 

Objavu Nenada Nešića vam prenosimo u celosti.

"Svakog jula, umesto da nas žrtve opominju da nikada ne smemo ponoviti okolnosti zbog kojih ih više nema, iznova pronalazimo način da njihovo mesto zauzme mržnja. 

Mržnja razdire ovo društvo. Ona ugrožava mir, a oni koji je više ne mogu podneti odlaze u fabričke hale širom sveta. Mržnja ima svoje korene u istoriji, pre svega u odsustvu snage da zajednički uvidimo koliko je jednako teških suza poteklo obrazima svih nas. Svaka deseta žrtva rata desila se u jednoj od dve opštine - Bratuncu ili Srebrenici. 

Da bi se sadašnje i buduće generacije Bošnjaka, Srba i Hrvata poštovale, moramo razumeti da su jedni pored drugih takođe ljudi, sa svojim bolom i svojom istorijom. Narod koji ne poštuje svoje žrtve, ne može poštovati ni žrtve drugih. 

Zato predlažem da se u Bratuncu podigne spomen kompleks srpskim žrtvama rata u Podrinju. 

Da nas Bratunac i Potočari stalno opominju da ne smemo dopustiti da mržnja ikada više nadvlada i zlo zadesi ove prostore. Da ove dane nikada više ne prate teške reči nepoštovanja ili slike javnog linča Aleksandra Vučića prilikom posete Potočarima. 

Samo tako, u dva dana velikih tragedija za naše narode, u kojima ćemo mržnju zameniti sećanjem, vratićemo šansu generacijama koje dolaze da pruže ruke jedni drugima umesto da ih dignu od svega i odu odavde. 

Odgovornost ni za jedan zločin ne može i nije kolektivna. Kolektivne su samo žrtve. Imamo ih svi.", naveo je predsednik Demokratskog narodnog saveza, DNS, Nenad Nešić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

13.07.2021 14:32

Za nase .mucenike.decu..zene stare i. ..borce podici.memorijalni.kompleks u Bratuncu da svet vidi.nasu golgotu.koju.dam.nam.ucinili muslimani i.tu.sahraniti.i.7.000 .mucki.ubijenih.civila iz.Sarajeva pobijenih.i. zaklanih.na Kazanima u Sarajevu od Luke Prazine i srpskog.izdajnika Divljaka