POZNATO ŠTA SMERAJU Lavrov otkrio američke planove
Foto: EPA

"Glavno pitanje za Amerikance je sledeće: Ako su tokom 20 godina u Avganistanu imali u određenom momentu kontingent NATO od 100.000 vojnika, a ništa nisu uspeli da postignu iako se se nalazili na licu mesta, kakve rezultate misle da mogu da ostvare sa znatno manjim prisustvom i to izvan granica Avganistana", zapitao se Lavrov na konferenciji za novinare posle susreta sa svojim sudanskim kolegom.

Lavrov predočava da je odgovor jasan, jer pre svega postoji američka želja da se osigura vojno prisustvo u tom regionu i da se tako utiče na situaciju, prenosi Sinhua.

Komentarišući perspektive za formiranje američkih baza u centralnoj Aziji, on je izrazio sumnju da bi neka zemlja regiona bila zainteresovana da postane talac politike SAD.

"Ne mislim da bi u bilo čijem interesu bilo da se pretvori u taoca takve politike i takvih namera SAD", ocenio je Lavrov i naglasio da pitanje prisustva stranih snaga na teritorijama zemalja članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) mora da bude usaglašeno u okviru same organizacije.

Lavrov je istakao da formiranje novih vojnih baza ne bi bilo u skladu sa beybednosnim interesima u centralnoj Aziji.

"Ne treba njih (SAD) pitati kakve planove imaju zemlje centralne Aziji, već se to pitanje mora postaviti tim zemljama. Što se tiče drugih država centralne Azije - Kazahstana, Tadžikistana, Kirgistana - one su članice ODKB, a sva pitanja o prisustvu stranih vojnika na teritoriji bilo koje članice ODKB treba da bude usaglašeno u okviru same organizacije", poručio je Lavrov.
 

Komentari (0)

Loading