ORBAN ODUVAO CEO BRISEL! Mađarski premijer objasnio nove podele u Evropskoj uniji!
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Imamo sreću da u ova teška vremena Slovenija predsedava Evropskom unijom, a da njenu vladu vodi Janez Janša, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u Ljubljani, gde se održava sastanak predsednika vlada Višegradske grupe (V4).

Mađarska je od Poljske preuzela rotacijsko predsedavanje Višegradskom grupom srednjeevropskih država.

Predsednici vlada V4 u petak su u Ljubljani razgovarali o aktuelnim evropskim temama, a sastali su se i sa slovenačkim premijerom Janšom čija je zemlja 1. jula preuzela predsedavanje Većem Evropske unije.

ORBAN ODUVAO CEO BRISEL! Mađarski premijer objasnio nove podele u Evropskoj uniji!

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Orban je naveo da u EU više nema podela na stare i nove članice nego da se ona danas deli na one države čiji je nacionalni dug visok, a imaju mali rast i probleme s nekontrolisanim migracijama, dok su s druge strane stabilne države u srednjoj Evropi koje te procese kontrolišu i imaju stabilnost, nizak nivo duga i visoke najave rasta.

„Janša ima težak i odgovoran zadatak da te dve kategorije država poveže“, kazao je Orban.

Dodao je kako Janša, zbog svog iskustva kada se borio protiv komunizma ima, za razliku od nekih zapadnih lidera, pogled na „istorijski horizont“, pa je zato blizak u pogledima s liderima iz zemalja srednje i istočne Evrope.

Zato je Janša, kad procenjuje šta su u EU bitna, a šta marginalna pitanja, drugačiji od Evropskog parlamenta koji se po Orbanovim rečima ne koncentriše na prave i „realne“ teme i tako gubi energiju na političke sporove koji su „protivni evropskoj budućnosti“, preneo je Jutarnji list.

Evropski parlament se bavi nebitnim temama i vodi „džihad protiv vladavine prava“, kazao je Orban.

ORBAN ODUVAO CEO BRISEL! Mađarski premijer objasnio nove podele u Evropskoj uniji!

Alo

 

Pogledi država Višegradske grupe o oporavku Evrope nakon pandemije kovida-19, o migracijama, klimatskim ciljevima i širenju na zapadni Balkan u „velikoj meri“ se podudaraju s prioritetima Slovenije koje je postavila za svoje predsedavanje EU, izjavio je Janša nakon sastanka s predsednicima vlada V4.

Čelnici država Višegradske skupine naveli su nakon sastanka da Evropsku uniju treba da brine situacija s migracijama prema Evropi koja se, po njihovim rečima, može očekivati iz Avganistana, pošto ga u celosti napuste američki vojnici, ali isto tako iz iz subsaharske Afrike, gdje je bezbednosna situacija takođe teška.

Janša i lideri Višegradske grupe izjasnili su se za širenje Evropske unije prema jugoistoku, te za proširenje šengenskog područja.

Janša je kazao da je Slovenija za konkretne korake u procesu širenja Evropske unije na države zapadnog Balkana jer bi ona tako strateškim potezom odgovorila na „brojne izazove“ u evropskom bližem susedstvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading