BIH HOĆE DA NAMETNE POSTOJANJE GENOCIDA Uslediće kontraudarac!
EPA

Sarajevski portal Klix, pozivajući se na nezvavnična saznanja, piše da je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko prelomio i da će do 1. avgusta proglasiti važećim "Zakon o negiranju genocida".

Politički lideri BiH o tome, podseća portal, nikada nisu mogli da se dogovore i sve je uvek, kako kažu, završilo na "propalim pokušajima".

"Iako je nametanje nepopularno i visoki predstavnici nisu koristili taj mehanizam godinama, donošenje ovog zakona značiće da više niko u BiH, a naročito političari, neće smeti javno da negiraju ono što je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu", piše Klix.


Donosenjem zakona, dodaje se, javno negiranje ili veličanje genocida biće automatski predmet državnog tužilaštva, a predviđene kazne su od šest meseci do pet godina zatvora.


"Zakonom o negiranju genocida procesuirali bi se svi oni koji daju imena ulica ili institucija po ratnim zločincima, postavljaju table u čast ratnih zločinaca ili dodeljuju priznanja takvim personama, crtaju murale ili na bilo koji drugi način glorifikuju zločince I poriču da se dogodio genocid nad bošnjačkim narodom u julu 1995. godine", navodi portal.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
ratni veteran

07.07.2021 13:53

Pa i nije bilo genocida. U čemu je vaš problem . Ne treba meni nikakav Zakon da ja to potvrdim. Živela Republika Srpska, Ratko Mladić i Radovan Karadžić.