"POČNITE" Ursula na Berlinskom procesu najavila veliki plan za Zapadni Balkan!
Foto: EPA/EPA/FELIPE TRUEBA

Na samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa Fon der Lajenova je u ime Evropske komisije potvrdila posvećenost saradnji i podršci regionu u oporavku nakon krize koju je izazvala pandemija kovid-19.

”Naš prvi prioritet je da ubrzamo agednu proširenja širom regiona i podržimo naše partnere sa Zapadnog Balkana u njihovom radu na sprovođenju neophodnih reformi za napredak na evropskom put. Naše angažovanje sa Zapadnim Balkanom prevazilazi i to, a Berlinski proces je poslužio kao inkubator mnogih inicijativa koje su sada postale sastavni deo politike EU prema regionu. Zajedno smo postavili put ka održivijoj, digitalnijoj i otpornijoj Evropi“, poručila je Fon der Lajenova.

U saopštenju Evropske komsiije nakon sastanka navodi se da se Brisel fokusira na podršku regionu kroz Ekonomski i investicioni plan koji za 2021. godinu predviđa 500 miliona evra EU investicija u region.

EPA/CLEMENS BILAN

 

Komisija je pozvala i na dalji napredak u ekonomskoj integraciji regiona kako bi se iskoristile sve koristi od planiranih investicija.

Komesar za proširenje Oliver Varheji ponovio je da je prevazilaženje socijalno-ekonomskog jaza između Zapadnog Balkana i EU presudno za proces proširenja.

”Kroz Ekonomski i investicioni plan donosimo značajne mogućnosti za investiranje u region. Sada je na regionu da ih dobro iskoristi primenjujući svoj puni ekonomski potencijal i uspostavljajući zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravilima EU”, poručio je Varheji.

Kao primeri dobre regionalne saradnje, navedeno je uspostavlajnje tzv. zelenih traka na graničnim prelazima u regionu koje su omogućile olakšano kretanje robe, kao i inicijativa da se ”zelenim koridorm” Zapadni Balkan poveže s Grčkom, kao zemljm članicom.

Ovogodišnji samit bio je i prilika da se obeleži i stupanje na snagu sporazuma kojim se ukidaju cene rominga u regionu.

EPA/FELIPE TRUEBA

 

Sledeći korak u pripremi je klizni put za postepeno ukidanje cena rominga između Zapadnog Balkana i EU, navodi se u saopštenju Evropske komsije.

Dodaje se da je EU donela odluku da partnere sa Zapadnog Balkana uvrsti na listu trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti ograničenja na putovanja, ali i da se obezbedi finansijska i tehnička podrčka da se Zapadni Balkan uključi u sitem EU digital kovid sertifikata.

Današnji samit iz okvira Berlinskog procesa je osmi po redu, a okupio je, putem video konfrencije, šefove država ili vlada sa Zapadnog Balkana, njihove kolege iz devet država članica EU, Velike Britanije i visoke zvaničnike EU institucija.

Domaćin sastanka je bila nemačka kancelarka Angela Merkel.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
slavko radovanovic

06.07.2021 00:48

Znamo taj platn.Kao da su ga Hitler i Gebels pisali.Ali sada imamo mnogo bolje oruzje nego 1941.godine.