Orban na listi neprijatelja
EPA/FILIP SINGER

Po prvi put se sa Viktorom Orbanom, premijer jedne zemlje članice EU našao na listi „neprijatelja slobode štampe“ organizacije „Reporteri bez granica“ (RSF).

Na danas objavljenoj listi nalazi se 37 šefova država i vlada koji su, prema oceni RSF, "na značajan način podrivali slobodu štampe".

Novi na listi su, pored mađarskog premijera, i predsednik Brazila Hair Bolsonaro, saudijski princ Mohamed bin Salman i premijerka Hongkonga Keri Lam.

U obrazloženju RSF navodi da je Orban od dolaska na vlast 2010. neprijatelj slobode štampe, koristi metode političke i ekonomske mahinacije, uništavanje ugleda, kao i prisiljavanje na samocenzuru, kako bi kontrolisao medije.

Od dolaska na vlast, prema RSF, Orban je korak po korak stavio pod kontrolu medije, a Javni servis je centralizovan u okviru državnog medijskog holdinga MTVA.

Regionalni mediji se od 2017. nalaze u potpunom vlasništvu prijatelja Orbana, a najvažniji nezavisni mediji su zatvoreni.

Na listi „neprijatelja slobode štampe“ RSF nalaze se i predsednik Rusije Vladimir Putin, kao i Belorusije Aleksandar Lukašenko, ali i predsednik Kine Si Ðinping.

„U svim regionima sveta smo dodali nova imena“, istakao je direktor RSF Kristian Mir.

On je rekao da su metode za kontrolu medija različite, ali služe istom cilju - po svaku cenu sprečavanje kritičkog izveštavanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading