KANADA PODIŽE VOJSKU Oružane snage u stanju pripravnosti, stanovništvo spremno za evakuaciju
Tanjug/Ap

Kanadska vojska je u stanju pripravnosti da u slučaju evakuacije pomogne žiteljima provincije Britanska Kolumbija koja je zahvaćena brojnim šumskim požarima.

Ministar odbrane Kanade Hardžit Sadžan potvrdio je tokom brifinga za novinare da 350 pripadnika oružanih snaga i vojni avioni spremni čekaju da pruže pomoć ugroženim područjima na zapadu zemlje, prenosi BBC.

Nadležne službe su potvrdile da pokušavaju da stave zauzdaju više od 170 šumskih požara izazvanih udarima gromova i ekstremno visokim temperaturama, a u protekla tri dana potvrđeno je broj udara gromova u pacifičkom delu Kanade porastao je gotovo sto puta u odnosu na isti period prošle godine.


U periodu od srede u 15.00 posle podne do četvrtka u 6.00 u kandskim provincijama Britanska Kolumbija i Zapadna Alberta je evidentirano više od 710.000 udara groma što je neuporedivo više od prosečnih 8.300 u poslednjih pet godina, izjavio je Kris Vagaski, meteorolog globalne kompanije Vaisala koja se bavi kontrolom životne sredine, preneo je ranije Rojters.

Provincija Britanska Kolumbija se suočava i s nezapamćenim toplotnim talasom koji je do sada prouzrokovao 719 smrtnih slučajeva, trostruko više od proseka za isti period godine, potvrđeno je iz provincijalne službe sudske medicine.

Nadležne zdravstvene službe u Britanskoj Kolumbiji suočene su sa kritikama zbog neadekvatnog odgovora na vanrednu situaciju, a načelnik službe za hitne situacije izvinio se građanima koji su morali duže da čekaju na dolazak ekipa hitne pomoći.

Tokom toplotnog talasa, u gradiću Litonu oboren je kanadski rekord star preko 80 godina sa temperaturom od 49,6 stepeni, Liton je potpuno uništen u vatrenoj stihiji, a dvoje ljudi je izgubilo život.

Nakon razgovora sa kanadskim ministrima, lokalnim liderima i predstavnicima kanadskih starosedelaca premijer Kanade Džastin Trudo je poručio: "Bićemo tu da pomognemo".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading