DŽO ŠALJE MAJKLA! Stiže stručnjak američkog predsednika za Balkan, pamte ga u Pentagonu!
EPA/ Oliver Contreras

Predsednik SAD Džozef Bajden pre nedelju dana nominovao je Karpentera za ovu funkciju, što treba da potvrdi Senat.

Karpenter je iskusni diplomata, bivši zvaničnik Pentagona, direktor "Pen Bajden Centra" za diplomatiju i globalno angažovanje, organizacije čiji je osnivač DŽozef Bajden, a kome je bio i savetnik u toku predsedničke kampanje, preneo je Kosovo onlajn.

Službovao je kao zamenik pomoćnika državnog sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, zatim kao specijalni savetnik potpredsednika SAD za Evropu i Evroaziju u vreme kada je potpredsednik bio Bajden, a u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD bio je direktor za Rusiju.

Njegov angažman se tokom karijere neretko ticao američke politike prema regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Karpenter je pre dve godine ukazivao da on neće imati uspeha, ukoliko SAD i Evropska unija ne dogovore zajedničku taktiku za taj proces.

Takođe je izjavljivao da je krajnji cilj dijaloga obostrano priznanje, ali i da je pametna strategija da Amerika podrži ono što bi se dve strane dogovorile.

Iako je Vašingtonski sporazum potpisan u vreme mandata Donalda Trampa, prema Karpenteru, on ima pozitivnih elemenata, u smislu ekonomskih veza i komunikacija između Beograda i Prištine.

Jedan je od retkih Amerikanaca od koga se moglo čuti da razume istorijske veze između Srbije i Rusije i da američki ili zapadni zvaničnici nepromišljeno dolaze u Beograd sa porukama da bi te veze trebalo raskinuti.

Iznosio je i stavove da ne mora svaka država Zapadnog Balkana da bude članica NATO-a.

OEBS ima 57 država članica, sa tri kontinenta - iz Evrope, Azije i Severne Amerike, a jedna od članica je i Srbija.

Komentari (0)

Loading