IZVEDEN NEOČEKIVANI MANEVAR NATO avioni i ratni brodovi ponovo u Ukrajini, budno oko Moskve širom otvoreno: Pratimo svaki vaš korak
Foto: Shutterstock

 

 

Manevri "Morski povetarac 2021" izvode se nekoliko dana nakon incidenta u Crnom moru kada je, kako ruska vojska tvrdi, britanski razarač ušao u teritorijalne vode Rusije.

Vežbe će trajati dve nedelje i u njima učestvuje 30 ratnih brodova i 40 aviona iz SAD, drugih članica NATO-a i Ukrajine, gde se u Odesi već nalazi američki razarač "Ros".

Kapetan američke mornarice Kajl Gent rekao je da veliki broj učesnika vežbe odražava zajedničku posvećenost tome da se osigura slobodan pristup međunarodnim vodama, prenosi AP.

Foto: Shutterstock

 

 

Rusko ministarstvo odbrane sa druge strane najavilo je da će pažljivo pratiti manevre, prenosi TAS.

"Crnomorska flota preduzima niz mera za praćenje operacija brodova NATO-a i drugih zemalja, učesnica u vežbi 'Morski povetarac'", navodi se u saopštenju ministarstva.

Portparol ruskog ministra odbrane Igor Konašenkov ranije je rekao da će pod plaštom vežbe "Morski povetarac 2021" ukrajinskoj vojsci i snagama u Donjecku i Lugansku biti dopremljeno moderno naoružanje i municija, prenosi TAS.

Komentari (0)

Loading