U KANADI GORE CRKVE Narod besan zbog jezivog otkrića (VIDEO)
Foto: Printscreen

Samo prošle nedelje u zapadnoj Kanadi su izgorele četiri rimokatoličke crkve, javlja BBC.

Policija je objavila da su crkve potpuno uništene, dodavši kako požare smatra "sumnjivima".

https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-kanadi-gore-crkve-nakon-otkrica-stotina-grobova-kod-katolickih-internata-za-djecu/2286476.aspx

Prošlog ponedjeljka izgorele su još dve crkve u istoj provinciji.

"Zasad nema uhapšenih ni optuženih, istraga i daje traje", rekli su iz policije.

Što je prethodilo paljenju crkava?

Vesti o, prema svemu sudeći, namerno zapaljenim crkvama u Kanadi dolaze nakon otkrića koje je šokiralo Kanadu, ali i velik deo sveta.

Naime, autohtono pleme prošle nedelje je objavilo otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata.

"Istraživanja smo počeli georadarom 2. juna i do juče smo pronašli 751 neobeležen grob".

Nije jasno koliko pronađenih ostataka pripada deci, rekao je šef zajednice Kovešeš first nejšen (First Nation - starosedeoci, izuzev naroda Metisa i Inuita) Kadmus Delrom.

On je izjavio da je školu vodila rimokatolička crkva, koja je uklonila nadgrobne spomenike.

"Nismo uklonili spomenike, to je krivično delo u ovoj zemlji. Uklanjanje spomenika tretiramo kao mesto gde se dogodilo kriminalno delo", izjavio je Delrom.

U taj internatski školski sistem, koji je postojao između 1831. i 1996. godine, bilo je uključeno oko 150.000 dece starosedelaca koja su bila oduzeta od svojih roditelja i predata hrišćanskim školama radi asimilacije.

"Kanada će biti poznata kao zemlja koja je želela da istrebi starosedeoce. Sada imamo dokaz", izjavio je šef Saveza suverenih starosedelaca Bobi Kameron.

Zajednica predstavlja 74 grupe starosedelaca u Saskačevanu.

"Ovo je samo početak", dodao je Kameron.

Istraživanja oko nekadašnje škole počela su krajem maja nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mestu nekadašnjeg internata za decu autohtonog stanovništva Kamlups u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade. Predsednik Federacije suverenih autohtonih nacija osudio je zločin protiv čovečnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.

"Jedini zločin koji su oni počinili jeste što su se rodili kao autohtoni stanovnici", rekao je i pozvao Crkvu da sarađuje u istrazi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading