ERDOGAN POKREĆE PROJEKAT VEKA! Turska pravi novi moreuz, spajaju se dva mora! (MAPA)
Tanjug/Ap

Kanal "Istanbul" bi trebao da bude izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul. On će spojiti Mramorno i Crno more, rasteretiti Bosfor i zaštiti grad, njegovu prirodu i more.

Pripremna faza trajaće dve godine, a potom bi se prešlo na gradnju kanala dugačkog 45 kilometara, širokog oko 150 i dubokog 25 metara, što je dovoljno da njime plove i najveći brodovi.

 

Kako se ne bi remetio drumski i železnički saobraćaj, predviđena je i gradnja mostova. Prvi most koji će biti izgrađen u okviru projekta kanala "Istanbul" biće viseći most Sazlider (po nazivu istoimenog rezervoara).

Milioni kubika iskopane zemlje iskoristiće se za podizanje velike luke i novog aerodroma kapaciteta 60 miliona letova godišnje.

 

Kako smatraju neki eksperti, saobraćaj kroz kanal "Istanbul", bez ikakvih ograničenja, potencijalno bi predstavljao opasnost za bezbednost crnomorskog regiona, pa i šire, jer bi, pored trgovačkih brodova, tankera i slično, tim putem u Crno more mogli da ulaze vojni brodovi bilo koje zemlje. Time bi bila narušena ravnoteža koja je uspostavljena Konvencijom iz Montrea kojom se reguliše saobraćaj kroz Bosfor.

Prema Konvenciji iz Montrea, zemljama koje ne izlaze na Crno more nije dozvoljeno da u crnomorskom regionu drži svoje brodove duže od 21 dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading