NAJVAŽNIJI DEO SUSRETA TICAO SE MOGUĆEG NUKLERANOG RATA Srećko Đukić izneo informacije o deklaraciji koji su potpisali Putin i Bajden
Tanjug/Ap

Diplomata i bivši ambasador Srećko Ðukić ocenio je danas da je susret ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, u Ženevi protekao bolje od očekivanog, a da je najvažniji rezultat tog susreta usvajanje zajedničke deklaracije o izbegavanju mogućeg nuklearnog rata.

Ðukić naglašava da je takva vrsta dokumenta od velike važnosti ne samo za Rusiju i SAD, već i za ceo svet.

Primećuje da su obe strane bile suzdržane oko komentrisanja rezultata jučerašnjeg samita u Ženevi, ali da su obojica predsednika izjavila da je njihov sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi i povećanom stepenu razumevanja od očekivanog.

"Na agendi dva predsednika juče je bilo dosta tema, oni su neke teme otkrili, neke su ostavili za sebe, ali pored pomenute strateške stabilnosti koja je potvrđena i utvrđena dogovoreni su i pregovori o kontroli naoružanja", rekao je Ðukić za Tanjug.

Objašnjava da se oko kontrole naoružanja već decenijama pregovora između SAD i Rusije, još iz vremena ŠSR-a.

Ističe da ti pregovori nikada nisu rezultirali nekim većim uspehom, te da je jednu od većih ideja povodom toga predlagao lider Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov koji se zalagao za potpuno uništenje nuklearnog naoružanja.

"Ne očekujem da će se u tom domenu nešto posebno napredovati, jedino ukoliko ne bude podržano krupnijim inicijativama iz Vašingtona i Moskve", rekao je Ðukić.

Kaže da je bitno i što su dva svetska lidera razgovarali o Ukrajini, Belorusiji, Siriji, Avganistanu, terorizmu, pravima čoveka i problema oko Alekseja Navaljnija.

"Ono što je bitno jeste da su dogovorili povratak ambasadora u Moskvi i Vašingtonu, jer znamo da su oni poslednjih meseci bili povučeni", naveo je Ðukić.

Kao još jedan napredak u rusko-američkoj komunikaciji, Ðukić vidi i razgovor dvojice predsednika o sajber bezbednosti i dodaje da tu ostaje da se vidi da li će biti potpisani bilateralni sporazumi oko rešvanja tog problema ili će biti postignut dokument na nivou cele međunarodne zajednice u Ujedinjenim nacijama.

Bajden lider zapadnog sveta

Na pitanje da prokomentariše analizu agencije Rojters da je Bajden pokušao da Rusiju ne predstavi kao direktnog konkurenta Sjedinjenim Državama, već kao malog igrača u svetu u kojem je Vašington sve više preokupiran Kinom, Ðukić je odgovorio da se nakon svih samita G7, NATO i EU može oceniti da je Bajden overeni lider zapadnog demokratskog razvijenog sveta i da postoji želja da "obuzda Rusiju".


Kaže da Rusiju danas nije teško" obuzdati"i, ali samo van vojne sfere, jer je njen BDP mnogo manji od BDP-a celog zapadnog sveta.

Međutim, Ðukić ukazuje da ipak Rusija poseduje dva nemerljiva uticajna parametara po kojima je i dalje svetska sila - nukelarno oružanje, jer pariraju SAD po broju raketa, kao i to da je najveća teritorija na svetu.

Sve u svemu, ocenjuje da Zapad želi da sa Rusijom gradi predvidljive odnose, dok je Rusija, kaže, na poziv da se odnosi sa SAD normalizuju dugo čekala.

"Nije normalno da između dve uticajne sile ne postoje normalni, neodrživi i nepredvidivi odnosi. Ovo je prvi korak u tom pravcu, ali on treba da bude potvrđen sledećim korakom", zaključio je Ðukić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading